archief persberichten

2 augustus 2011

“STEL REIZIGERS SCHADELOOS”

NS BLUNDERT MET VERKOOP NIEUWE KORTINGKAARTEN

Reizigers die zich tevergeefs aan een NS-loket hebben gemeld om zich een nieuw korting-abonnement aan te schaffen, dienen schadeloos te worden gesteld. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV naar aanleiding van de schending door de NS van de toezegging dat deze kortingkaarten aan de loketten verkrijgbaar zullen zijn. Reizigers dienen met terugwerkende kracht alsnog hun korting terug te krijgen. Het feit, dat de verkoop van de nieuwe kortingkaarten niet tijdig is geregeld, is een blunder van de eerste orde, vindt Voor Beter OV.

Gisteren was de Maatschappij Voor Beter OV nog opgetogen over het bericht, dat de nieuwe NS-kortingkaarten ook bij andere vervoerders geldig zullen zijn. Over het feit, dat dat pas per 1 januari aanstaande het geval zal zijn, werd heengestapt omdat de reizigersorganisatie de tariefintegratie zwaarder vond wegen dan de vertraging bij het toekennen van korting bij de andere vervoerders.

Vandaag is de stemming omgeslagen. De nieuwe kortingkaart blijkt aan lang niet alle loketten verkrijgbaar te zijn, en dat is inmiddels door de NS bevestigd. Lang niet iedere reiziger beschikt over een computer om de kortingkaart via internet te bestellen en/of over de vaardigheden, zelf de voor een OV-chipkaart benodigde pasfoto te uploaden.

Voor Beter OV vindt dat nu kan worden geconstateerd dat de invoering van de nieuwe kortingkaarten blijkbaar overhaast is geschied. NS heeft enige tijd geleden desgevraagd verzekerd dat de kaarten aan het loket kunnen worden gekocht, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Daarom dienen de reizigers dus te worden gecompenseerd. Om reizigers tegemoet te komen, vindt Voor Beter OV het wenselijk, dat de NS niet alleen zorgt dat de kaarten spoedig ook aan het loket kunnen worden gekocht, maar dat de ingangsdatum van de nieuwe kortingkaarten desgewenst met terugwerkende kracht op 1 augustus kan worden vastgesteld en dat reizigers de wegens slechte verkrijgbaarheid niet genoten korting alsnog vergoed krijgen. De reisgegevens op de OV-chipkaart kunnen dan de basis zijn voor de berekening van de restitutie. Een andere oplossing zou zijn, dat aan loketten een papieren “tijdelijk korting-abonnement” wordt verstrekt, en dat de reizigers uit de automaten papieren kaartjes met korting kunnen halen. Voor Beter OV heeft de NS in een brief om deze maatregelen gevraagd.

1 augustus 2011

UITBREIDING KORTINGKAART NS GOEDE ZAAK

Voor Beter OV is blij verrast door de mededeling, dat de NS overeenstemming heeft bereikt met de andere spoorvervoerders over de geldigheid van de nieuwe korting-abonnementen die door de NS worden uitgegeven. Deze zijn vanaf 1 januari 2012 ook geldig bij deze andere vervoerders, en de prijs van de korting-abonnementen wordt daarvoor niet extra verhoogd.

Weliswaar was het beter geweest, wanneer deze integratie meteen een feit was geweest, maar het geldig maken van de korting-abonnementen bij alle spoorvervoerders benadrukt, dat het gehele OV één geheel moet zijn. Om die reden staat Voor Beter OV dus positief tegenover het bereikte akkoord.

Voor Beter OV benadrukt wel, dat de informatie aan reizigers over hoe zij het abonnement op hun chipkaart geldig gemaakt moet worden, duidelijk moet zijn, en dat de te volgen procedure zo gebruiksvriendelijk mogelijk moet zijn.



13 juni 2011

VOOR BETER OV EN STOPDESTAKING.NL DWINGEN COMPENSATIE VOOR GEDUPEERDEN OV-STAKING AF

Het is de consumentenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV en website stopdestaking.nl gelukt, een compensatie af te dwingen voor de abonnementhouders van de RET die zijn benadeeld door de OV-staking van afgelopen donderdag. De RET komt met een vergoeding voor deze reizigers op de proppen. De exacte inhoud van de compensatieregeling wordt morgen bekendgemaakt. Daarmee komt de RET terug op zijn eerdere stellingname dat reizigers niet hoeven te worden gecompenseerd.

Voor Beter OV en stopdestaking.nl waren gedupeerde reizigers al behulpzaam door standaardbrieven beschikbaar te stellen, waarmee de gedupeerden een compensatie kunnen eisen. Daarnaast wordt gewerkt aan een generieke eis. Deze acties zijn gebaseerd op het feit, dat in een bindende uitspraak van de Geschillencommissie OV is vastgesteld dat abonnementshouders wel degelijk dienen te worden gecompenseerd. De RET was in eerste instantie voorbijgegaan aan dit gegeven en schermde met afspraken met de Stadsregio Rotterdam. Maar die afspraken treden niet in de plaats van de in het Burgerlijk Wetboek vastgelegde rechten van consumenten.

Artikel 8:108 uit het Burgerlijk Wetboek vrijwaart vervoerders weliswaar van het vergoeden van vertragingsschade (zoals taxi- of hotelkosten bij vertraagd of uitgevallen openbaar vervoer), maar de gewone contractschade (er is een abonnement voor een aantal dagen afgesloten, maar het abonnement kon niet de gehele periode worden gebruikt) valt niet onder deze uitzonderingsbepaling. De RET kiest nu eieren voor zijn geld, en gaat over tot compensatie voor de getroffen passagiers.

Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV: “Onze organisatie bestaat nu een klein jaar. In onze jonge geschiedenis beschouwen we het overstag gaan van de RET als een succesvolle mijlpaal. We roepen het GVB en de HTM op, het Rotterdamse voorbeeld te volgen.”

Hildebrand van Kuyeren van stopdestaking.nl: “Dit vraagt om navolging bij de GVB en HTM. Als zij dat niet vrijwillig doen, dan zullen we desnoods naar de geschillencommissie stappen. Maar hopelijk is het niet nodig, en volgen zij het voorbeeld van de RET”.

De brief op stopdestaking.nl blijft beschikbaar.



9 juni 2011

DURE TREINKAARTJES KONINGINNEDAG BELACHELIJK IDEE

De Amsterdamse wethouder Asscher, die met Koninginnedag een extra schoonmaaktoeslag op treinkaartjes naar Amsterdam wil laten heffen, is het spoor volledig bijster. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. "Belachelijk. De NS is niet het incassobureau of belastingkantoor van de gemeente Amsterdam," aldus Rikus Spithorst van de belangenorganisatie, "en bovendien staan wettelijke regels zo’n heffing in de weg."

Enkeltjes, retourtjes en abonnementen zijn zogeheten 'beschermde kaartsoorten' en de prijsverhoging daarvan bestaat uit de inflatie en gestegen ProRail-kosten. Verdere verhogingen zijn niet toegestaan, ook niet voor één dag. Bovendien zou zo’n heffing om twee redenen averechts werken. Ten eerste kan het worden opgevat als vrijbrief om alle troep op straat te gooien omdat men vindt dat men ervoor betaalt, ten tweede maken ook automobilisten en Amsterdammers die niet met de trein reizen rommel.

Voor Beter OV vindt het beter om organisatoren van grote evenementen te laten betalen voor het opruimen van de rommel die immers grotendeels afkomstig is van hun bezoekers.


Ook de NS heeft inmiddels laten weten, dat duurdere treinkaartjes op Koninginnedag er niet inzitten, en de visie van Voor Beter OV dus te delen: "Wij mogen niet zomaar een toeslag op treinkaartjes heffen." De NS noemt de suggestie verder "niet wenselijk."



REIZIGER BLIJFT DUPE NIEUWE OV-STAKING

Ook bij volgende staking bij het OV in de grote steden, op 29 juni, blijft de reiziger de grote gedupeerde. Het feit dat “slechts” tussen de spitsen wordt gestaakt doet daar weinig aan af, en dat het OV op die dag gratis is, is slechts een mager doekje voor het bloeden, waar de abonnementhouders overigens niets mee opschieten.


De Maatschappij Voor Beter OV roept de vervoerders en de stadsregio’s nogmaals op, naar de rechter te gaan om te trachten, de staking te verhinderen. Gedurende de laatste ‘tussen de spitsurenstaking’ werd het werk ’s ochtends veel eerder neergelegd dan was aangekondigd, zodat veel forensen strandden.


Rikus Spithorst van Voor Beter OV: “Staken is een uiting van een totaal gebrek aan fantasie. Reizigers verdienen het niet, dat geschillen telkens over hun rug worden uitgevochten. In de jaren-50 is het leger tijdens stakingen ingezet om de bussen alsnog te laten uitrijden. Wat ons betreft komt dat, als dat zo door gaat met al die stakingen en werkonderbrekingen, wederom aan de orde. Veel militairen bezitten een groot rijbewijs, en zijn prima in staat, het werk van de stakers over te nemen.”


De website stopdestaking.nl heeft in samenwerking met de Maatschappij Voor Beter OV inmiddels een prijsvraag uitgeschreven voor het bedenken van klantvriendelijke acties waarmee de minister getroffen wordt. "Nu is de reiziger in iedere keer weer de grootste gedupeerde, terwijl de acties zich tegen de minister zouden moeten keren. Daarom loven wij een prijs uit van € 100,- voor het beste idee voor een klantvriendelijke effectieve actie" zeg Hildebrand van Kuyeren van stopdestaking.nl.


7 juni 2011

Website voor claims geopend

VERVOERDERS MOETEN GEDUPEERDE REIZIGERS NA STAKING COMPENSEREN

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV en website stopdestaking.nl zijn niet te spreken over de hernieuwde stakingsacties die de komende dagen het openbaar vervoer in achtereenvolgens Amsterdam, Den Haag en Rotterdam platleggen. Op stopdestaking.nl kunnen gedupeerde vaste klanten een brief downloaden waarmee zij voor de dag dat zij niet van het openbaar vervoer konden gebruikmaken, een verlenging van de geldigheidsduur van hun abonnement kunnen vragen.

De acties hadden in het begin nog een publieksvriendelijk karakter, maar inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een estafettestaking van drie keer 24 uur. Daarmee zijn de reizigers onevenredig zwaar de dupe van het geschil tussen het personeel van de vervoerbedrijven en de landelijke overheid, die fors op het openbaar vervoer in de drie grote steden wil bezuinigen. Voor Beter OV en stopdestaking.nl zijn teleurgesteld in de directies van de vervoerbedrijven, die niet hebben geprobeerd, bij de rechter de stakingsacties te laten verbieden.

Hildebrand van Kuyeren van stopdestaking.nl: “Er zijn straks in totaal twaalf actiedagen geweest, maar tot nu toe hebben vervoerders geweigerd reizigers te compenseren. In de algemene voorwaarden is echter geregeld dat reizigers gecompenseerd kunnen worden door abonnementen te verlengen. Het wordt tijd dat vervoerders daar nu invulling aan gaan geven.” Tijdens de ov-stakingen van 2008 werd een eerdere brief van stopdestaking.nl méér dan 50.000 keer gedownload. Vervoerders werden toen overspoeld met de actiebrief.

Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV: “De grote steden worden onevenredig zwaar door de rijksbezuinigingen getroffen, en wij hebben bij de minister om een eerlijker verdeling van de pijn gevraagd. Maar het is het personeel van de vervoerbedrijven niet in de eerste plaats te doen om de belangen van de reiziger, maar om het afwenden van aanbestedingen, ter bescherming van de eigen arbeidsvoorwaarden.”


Ga hier naar stopdestaking.nl.

27 mei 2011

PRORAIL MOET BEHEER AMSTERDAMS METRONET OVERNEMEN

Niet langer de Amsterdamse Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV), maar ProRail moet het beheer en het onderhoud van de Amsterdamse metrosporen, -tunnels en -stations onder zijn hoede nemen. Dat concludeert de Maatschappij Voor Beter OV, nu duidelijk is geworden dat er weer van alles mis is gegaan bij de renovatie van de metrotunnel van de Oostlijn. Er waren al langer twijfels over de prestaties en het gezag van DIVV, maar nu is de maat definitief vol en heeft de dienst zich definitief gediskwalificeerd als geloofwaardige infrabeheerder.

Gisteren werd bekend dat de renovatiewerkzaamheden aan de metrotunnel opnieuw op een fiasco dreigen uit te lopen. De werkzaamheden gaan mogelijk langer duren dan was gepland. Vorig jaar zomer was de metrotunnel tussen Amsterdam CS en het Amstelstation al vijf weken gesloten voor de verbetering van de brandveiligheid. Maar door een conflict tussen gemeente en aannemer kwam er toen niets van het werk terecht en was de metro voor niets meer dan een maand uit de roulatie. Deze zomer is de metro weer zes weken buiten gebruik, maar de kans is dus aanwezig dat het werk daarna nog steeds niet is afgerond, en reizigers dus nog extra hinder ondervinden.

“Voor Beter OV vindt het volstrekt onaanvaardbaar, dat passagiers zo enorm de dupe zijn van allerlei gepruts,” aldus woordvoerder Rikus Spithorst, “dus is het duidelijk dat DIVV niet langer in staat kan worden geacht, feitelijk leiding te geven aan het onderhoud van de metrotunnel. De aannemer heeft blijkbaar gewoon maling aan de aanwijzingen van DIVV ter plaatse. Er zit nu niets anders op dan het beheer van de metro-infrastructuur onder te brengen bij een instantie die wél voldoende gezag heeft. ProRail is de eerst aangewezene voor die rol.”

Voor Beter OV heeft inmiddels contact opgenomen met ProRail met het verzoek, zich te buigen over het beheer van het Amsterdamse metronet, de Gemeente Amsterdam ingelicht over het ingenomen standpunt, en de betrokkenen de onderstaande brief toegestuurd.

AAN:

ProRail

t.a.v. mevrouw M. Gout - van Sinderen

De wethouder Verkeer van de Gemeente Amsterdam,

de heer E. Wiebes

Amsterdam, 27 mei 2011

Geachte mevrouw Gout, geachte heer Wiebes,

Gisteren werd bekend dat de renovatiewerkzaamheden aan de metrotunnel van de Amsterdamse Oostlijn opnieuw op ernstige problemen stuit. De aannemer werkt op basis van verkeerde tekeningen en wijzigt op eigen houtje werkzaamheden onder de neus van de toezichthouders van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer. De werkzaamheden gaan door deze ontwikkelingen mogelijk langer duren dan gepland. Vorig jaar zomer was de metrotunnel al vijf weken gesloten voor de verbetering van de brandveiligheid. Maar door een conflict tussen gemeente en aannemer kwam er niets van het werk terecht en was de metro voor niets meer dan een maand uit de roulatie. Deze zomer is de metro tussen het Centraal Station en Amstel weer zes weken buiten gebruik, maar de kans is dus aanwezig dat het werk dan nog steeds niet zal zijn afgerond.

Na een hele reeks incidenten kan de conclusie niet anders luiden, dan dat DIVV niet langer een serieus te nemen beheerder van de Amsterdamse metro-infrastructuur is. Wij zijn van mening, dat een andere infrastructuurbeheerder zich over de Amsterdamse metrobanen, -tunnels en stations dient te ontfermen. ProRail is daartoe de eerst aangewezen organisatie.

Wij dringen er daarom met klem op aan:

Bij u, heer Wiebes, als verkeerswethouder, om ProRail te verzoeken, het beheer van de Amsterdamse metro-infrastructuur op zo kort mogelijke termijn tegen een passende vergoeding en marktconforme afspraken over te nemen;

Bij u, mevrouw Gout, als president-directeur van ProRail, om zo’n verzoek welwillend te ontvangen en te bewerkstelligen dat ProRail aan dit verzoek kan voldoen.

Wij vernemen graag spoedig u beider eerste reactie. Afschriften van deze brief zonden wij aan de Gemeenteraad van Amsterdam en aan metro-exploitant GVB.

Met de meeste hoogachting,

Maatschappij Voor Beter OV,

Rikus Spithorst,

partner

24 mei 2011

BEGRIP VOOR LANGDURIGE STREMMING ZWOLLE IN ZOMER 2012

De Maatschappij Voor Beter OV kan zich vinden in het besluit van ProRail, om een hele waslijst van werkzaamheden op, onder en bij het station van Zwolle in één keer uit te voeren. Het is natuurlijk vervelend voor reizigers dat Zwolle per trein in de zomervakantie van 2012 vier weken onbereikbaar is, maar het uitsmeren van de werkzaamheden over een langere periode van gehele of gedeeltelijke stremmingen, in weekends en soms op doordeweekse dagen maakt dat reizigers het overzicht kwijtraken en voor akelige verrassingen kunnen komen te staan. Wel vindt Voor Beter OV dat aan een aantal randvoorwaarden moet worden voldaan, met name inzake de vervangende busdiensten.

Omdat het werk in de zomervakantie van 2012 zal worden uitgevoerd, valt te verwachten dat het aantal reizigers dat hinder van de buitendienststelling ondervindt relatief gering is. Scholieren en studenten hoeven niet te reizen, en veel gezinnen zijn met vakantie. En wegens de zomervakantie zijn er ook minder bussen nodig op de reguliere diensten, zodat er voldoende materieel beschikbaar is voor het vervangende vervoer.

Het vervangende busvervoer dient goed te worden georganiseerd, vindt Voor Beter OV. Naast doorgaande diensten die om Zwolle heen rijden, en die eventueel met touringcars kunnen worden uitgevoerd, zouden de bussen van/naar Zwolle met toegankelijk materieel moeten worden gereden, zodat ook rolstoelers en eventueel ook fietsers hun verbinding behouden, zij het met een busoverstap te Zwolle voor de doorgaande reizigers. Verder dient de capaciteit van het busvervoer zodanig te zijn dat alle reizigers een zitplaats kan worden geboden. Het gaat immers in veel gevallen om onderbroken Intercitydiensten, waarbij staan niet de norm is. Ook dienen afspraken met provincies en gemeenten te worden gemaakt om een goede doorstroming van het busverkeer te bevorderen.

Op alle stations waar tijdens de stremming van trein op bus moet worden overgestapt, dienen naar de mening van de belangenorganisatie comfortabele (tijdelijke) wachtgelegenheden te zijn. Niet van het niveau wachthok, maar van het niveau “eenvoudige stationsrestauratie”. Dus ook met een natje en een droogje, en comfortabele zitgelegenheid.

De NS dient op de trajecten waar wel wordt gereden (westelijk van ’t Harde en oostelijk van Meppel, Wijhe/Olst, Heino en Dalfsen) treinen in te zetten met voldoende capaciteit. In het verleden reed de NS bij werkzaamheden soms met te korte treinen, hetgeen de reis extra onplezierig maakte. Indien de reistijd per bus tussen ’t Harde en Meppel leidt tot lange wachttijden bij het overstappen, zou de treindienstregeling op de trajecten Meppel-Groningen en Meppel-Leeuwarden dienen te worden aangepast. Dat kan vrij eenvoudig omdat een aanpassing aan de dienst op die spoorlijnen dan niet doorwerkt in de treinenloop van de NS elders in het land.

Voor Beter OV en ProRail blijven in overleg over de manieren waarop de reizigershinder tijdens de werkzaamheden (aanleg vierde perron, plaatsen nieuwe passagierstunnel, aanpassing wissels voor hogere rijsnelheden en vernieuwen beveiliging) zo veel mogelijk kan worden beperkt.

Lees hier de aankondiging van ProRail.


12 mei 2011

Dreigende 24-uursstaking OV onaanvaardbaar

De Maatschappij Voor Beter OV heeft schoon genoeg van de stakingen bij het OV in de drie grote steden. “De reizigers zijn nu wel genoeg getreiterd,” aldus Rikus Spithorst van de belangenorganisatie. De door de bonden aangekondigde 24-uursstaking in juni is aanleiding, de vervoerders en de stadsregio’s opnieuw op te roepen om naar de rechter te stappen om die stakingen te voorkomen.

Voor Beter OV vindt dat de bewering van personeelsleden dat ze “staken voor de reiziger” geen hout snijdt. Uiteindelijk is het ze gewoon om hun eigen goudgerande rechtspositie te doen. Dat mag natuurlijk, maar wees daar dan eerlijk in! En vecht het niet uit over de rug van de reiziger. Die heeft wel genoeg geleden. Na de werkonderbrekingen waarvan zowel reizigers in het woon-werkverkeer als vrijetijdsreizigers al de dupe zijn geweest, is een 24-uursstaking disproportioneel.

Inhoudelijk geeft Voor Beter OV de stakers overigens deels gelijk, en deels ongelijk.

Gelijk:

Die extra bezuiniging van 120 miljoen moet niet alleen bij de grote steden worden neergelegd. Eerlijker is het, die korting te verdelen over het hele land. In het verleden zijn de grote steden bij bezuinigingen niet ontzien, dus is er geen enkele reden om ze nu extra hard te treffen. De keuze van het kabinet om meer op het OV te bezuinigen dan op de wegen, betreuren we ten zeerste. Maar dat is het goed recht van ons landbestuur dat democratisch is gekozen, dus het zij zo. En niemand schiet er iets mee op als Nederland het nieuwe Griekenland wordt, met een totaal failliete staatskas. Maar nogmaals: de pijn dient eerlijker over het land te worden verdeeld, en niet uit te monden in een kaalslag in de grote steden.

Ongelijk:

Als je het beste OV wilt, moet je zo veel mogelijk ondernemers in de gelegenheid stellen, een aanbieding te doen. Dat is in iedere branche zo. Het is een fabeltje dat het OV bij “de overheid” in goede handen is. Bij GVB en HTM rijdt ongeveer 20% van de trams en bussen niet op tijd. Dat is in het drukke stadsverkeer een redelijke score. Bij de RET ligt dat percentage volgens de recentste cijfers rond de 50. Dat is dus ruim twee keer zo slecht. Het is dus zeer aannemelijk dat een andere vervoerder dan de RET een beter product zal leveren. Aanbesteden is dus beslist in het belang van de klant. Jammer dat de RET daarbij GVB en HTM in zijn val meesleept, maar het belang van reizigers moet prevaleren boven emoties over het voortbestaan van aloude gemeentelijke vervoerbedrijven. Zowel GVB, RET als HTM scoren in de recentste klanttevredenheidsmeting in opdracht van het Ministerie van I en M slechter dan de gemiddelde vervoerder in Nederland.


11 mei 2011

FUSIEPLANNEN RET EN HTM LAATSTE WANHOOPSPOGING

De plotseling de kop opstekende plannen om de vervoerbedrijven RET en de HTM te laten fuseren, zijn niets anders dan een wanhoopspoging om de RET van de ondergang te redden en een dreigende aanbesteding van het stadsvervoer in Rotterdam en Den Haag af te wenden. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Zo’n fusiebedrijf, waarin ook Rotterdamse leidinggevenden wederom hoge functies krijgen, zou een voortzetting betekenen van het heel slechte OV zoals dat nu door de RET wordt geleverd, met een onaanvaardbaar slechte punctualiteit.

Bovendien bestaan er zeer grote cultuurverschillen tussen beide bedrijven. Zo groot, dat die een zinvolle fusie in de weg staan. De staf van de HTM kijkt meer naar de wensen van de reiziger wat een god effect heeft op de dienstuitvoering, het rijdend personeel van de RET laat zich juist weinig aan die reiziger gelegen liggen en gijzelt de leiding in allerlei machtsspelletjes.

De ideale manier om het beste openbaar vervoer in een stad te realiseren, is het aanbesteden en vervolgens kiezen voor de onderneming die het beste product aanbiedt. Geen enkele organisatievorm waarbij marktpartijen worden buitengesloten, is in het belang van de reiziger en de belastingbetaler. Verhalen dat commerciële bedrijven eerst de zittende ondernemingen zouden willen kapotconcurreren om daarna de marktprijzen te verhogen zijn niet steekhoudend. De onverwachte komst van een Israëlische busmaatschappij in de regio Waterland bewijst dat er altijd nieuwe marktpartijen zullen opstaan die de prijs voor het OV op een laag peil zullen houden.

De angst voor de teloorgang van oer-Hollandse bedrijven is slechts van sentimentele aard. Nederlandse consumenten hebben immers geen enkele moeite met het kopen van een Samsung-telefoon, Sony-televisie of Opel-auto. Dus ook in een bus of tram die geëxploiteerd wordt door een niet-Nederlandse onderneming zullen reizigers zich graag laten vervoerden als de kwaliteit van het hoogst haalbare niveau is.


7 juni 2011

Website voor claims geopend


Vervoerders moeten gedupeerde reizigers na staking compenseren

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV en website stopdestaking.nl zijn niet te spreken over de hernieuwde stakingsacties die de komende dagen het openbaar vervoer in achtereenvolgens Amsterdam, Den Haag en Rotterdam platleggen. Op stopdestaking.nl kunnen gedupeerde vaste klanten een brief downloaden waarmee zij voor de dag dat zij niet van het openbaar vervoer konden gebruikmaken, een verlenging van de geldigheidsduur van hun abonnement kunnen vragen.


De acties hadden in het begin nog een publieksvriendelijk karakter, maar inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een estafettestaking van drie keer 24 uur. Daarmee zijn de reizigers onevenredig zwaar de dupe van het geschil tussen het personeel van de vervoerbedrijven en de landelijke overheid, die fors op het openbaar vervoer in de drie grote steden wil bezuinigen. Voor Beter OV en stopdestaking.nl zijn teleurgesteld in de directies van de vervoerbedrijven, die niet hebben geprobeerd, bij de rechter de stakingsacties te laten verbieden.

Hildebrand van Kuyeren van stopdestaking.nl: “Er zijn straks in totaal twaalf actiedagen geweest, maar tot nu toe hebben vervoerders geweigerd reizigers te compenseren. In de algemene voorwaarden is echter geregeld dat reizigers gecompenseerd kunnen worden door abonnementen te verlengen. Het wordt tijd dat vervoerders daar nu invulling aan gaan geven.” Tijdens de ov-stakingen van 2008 werd een eerdere brief van stopdestaking.nl méér dan 50.000 keer gedownload. Vervoerders werden toen overspoeld met de actiebrief.

Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV: “De grote steden worden onevenredig zwaar door de rijksbezuinigingen getroffen, en wij hebben bij de minister om een eerlijker verdeling van de pijn gevraagd. Maar het is het personeel van de vervoerbedrijven niet in de eerste plaats te doen om de belangen van de reiziger, maar om het afwenden van aanbestedingen, ter bescherming van de eigen arbeidsvoorwaarden.”


Ga hier naar stopdestaking.nl.

27 mei 2011

PRORAIL MOET BEHEER AMSTERDAMS METRONET OVERNEMEN

Niet langer de Amsterdamse Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV), maar ProRail moet het beheer en het onderhoud van de Amsterdamse metrosporen, -tunnels en -stations onder zijn hoede nemen. Dat concludeert de Maatschappij Voor Beter OV, nu duidelijk is geworden dat er weer van alles mis is gegaan bij de renovatie van de metrotunnel van de Oostlijn. Er waren al langer twijfels over de prestaties en het gezag van DIVV, maar nu is de maat definitief vol en heeft de dienst zich definitief gediskwalificeerd als geloofwaardige infrabeheerder.

Gisteren werd bekend dat de renovatiewerkzaamheden aan de metrotunnel opnieuw op een fiasco dreigen uit te lopen. De werkzaamheden gaan mogelijk langer duren dan was gepland. Vorig jaar zomer was de metrotunnel tussen Amsterdam CS en het Amstelstation al vijf weken gesloten voor de verbetering van de brandveiligheid. Maar door een conflict tussen gemeente en aannemer kwam er toen niets van het werk terecht en was de metro voor niets meer dan een maand uit de roulatie. Deze zomer is de metro weer zes weken buiten gebruik, maar de kans is dus aanwezig dat het werk daarna nog steeds niet is afgerond, en reizigers dus nog extra hinder ondervinden.

“Voor Beter OV vindt het volstrekt onaanvaardbaar, dat passagiers zo enorm de dupe zijn van allerlei gepruts,” aldus woordvoerder Rikus Spithorst, “dus is het duidelijk dat DIVV niet langer in staat kan worden geacht, feitelijk leiding te geven aan het onderhoud van de metrotunnel. De aannemer heeft blijkbaar gewoon maling aan de aanwijzingen van DIVV ter plaatse. Er zit nu niets anders op dan het beheer van de metro-infrastructuur onder te brengen bij een instantie die wél voldoende gezag heeft. ProRail is de eerst aangewezene voor die rol.”

Voor Beter OV heeft inmiddels contact opgenomen met ProRail met het verzoek, zich te buigen over het beheer van het Amsterdamse metronet, de Gemeente Amsterdam ingelicht over het ingenomen standpunt, en de betrokkenen de onderstaande brief toegestuurd.

AAN:

ProRail

t.a.v. mevrouw M. Gout - van Sinderen

De wethouder Verkeer van de Gemeente Amsterdam,

de heer E. Wiebes

Amsterdam, 27 mei 2011

Geachte mevrouw Gout, geachte heer Wiebes,

Gisteren werd bekend dat de renovatiewerkzaamheden aan de metrotunnel van de Amsterdamse Oostlijn opnieuw op ernstige problemen stuit. De aannemer werkt op basis van verkeerde tekeningen en wijzigt op eigen houtje werkzaamheden onder de neus van de toezichthouders van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer. De werkzaamheden gaan door deze ontwikkelingen mogelijk langer duren dan gepland. Vorig jaar zomer was de metrotunnel al vijf weken gesloten voor de verbetering van de brandveiligheid. Maar door een conflict tussen gemeente en aannemer kwam er niets van het werk terecht en was de metro voor niets meer dan een maand uit de roulatie. Deze zomer is de metro tussen het Centraal Station en Amstel weer zes weken buiten gebruik, maar de kans is dus aanwezig dat het werk dan nog steeds niet zal zijn afgerond.

Na een hele reeks incidenten kan de conclusie niet anders luiden, dan dat DIVV niet langer een serieus te nemen beheerder van de Amsterdamse metro-infrastructuur is. Wij zijn van mening, dat een andere infrastructuurbeheerder zich over de Amsterdamse metrobanen, -tunnels en stations dient te ontfermen. ProRail is daartoe de eerst aangewezen organisatie.

Wij dringen er daarom met klem op aan:

Bij u, heer Wiebes, als verkeerswethouder, om ProRail te verzoeken, het beheer van de Amsterdamse metro-infrastructuur op zo kort mogelijke termijn tegen een passende vergoeding en marktconforme afspraken over te nemen;

Bij u, mevrouw Gout, als president-directeur van ProRail, om zo’n verzoek welwillend te ontvangen en te bewerkstelligen dat ProRail aan dit verzoek kan voldoen.

Wij vernemen graag spoedig u beider eerste reactie. Afschriften van deze brief zonden wij aan de Gemeenteraad van Amsterdam en aan metro-exploitant GVB.

Met de meeste hoogachting,

Maatschappij Voor Beter OV,

Rikus Spithorst,

partner

24 mei 2011

BEGRIP VOOR LANGDURIGE STREMMING ZWOLLE IN ZOMER 2012

De Maatschappij Voor Beter OV kan zich vinden in het besluit van ProRail, om een hele waslijst van werkzaamheden op, onder en bij het station van Zwolle in één keer uit te voeren. Het is natuurlijk vervelend voor reizigers dat Zwolle per trein in de zomervakantie van 2012 vier weken onbereikbaar is, maar het uitsmeren van de werkzaamheden over een langere periode van gehele of gedeeltelijke stremmingen, in weekends en soms op doordeweekse dagen maakt dat reizigers het overzicht kwijtraken en voor akelige verrassingen kunnen komen te staan. Wel vindt Voor Beter OV dat aan een aantal randvoorwaarden moet worden voldaan, met name inzake de vervangende busdiensten.

Omdat het werk in de zomervakantie van 2012 zal worden uitgevoerd, valt te verwachten dat het aantal reizigers dat hinder van de buitendienststelling ondervindt relatief gering is. Scholieren en studenten hoeven niet te reizen, en veel gezinnen zijn met vakantie. En wegens de zomervakantie zijn er ook minder bussen nodig op de reguliere diensten, zodat er voldoende materieel beschikbaar is voor het vervangende vervoer.

Het vervangende busvervoer dient goed te worden georganiseerd, vindt Voor Beter OV. Naast doorgaande diensten die om Zwolle heen rijden, en die eventueel met touringcars kunnen worden uitgevoerd, zouden de bussen van/naar Zwolle met toegankelijk materieel moeten worden gereden, zodat ook rolstoelers en eventueel ook fietsers hun verbinding behouden, zij het met een busoverstap te Zwolle voor de doorgaande reizigers. Verder dient de capaciteit van het busvervoer zodanig te zijn dat alle reizigers een zitplaats kan worden geboden. Het gaat immers in veel gevallen om onderbroken Intercitydiensten, waarbij staan niet de norm is. Ook dienen afspraken met provincies en gemeenten te worden gemaakt om een goede doorstroming van het busverkeer te bevorderen.

Op alle stations waar tijdens de stremming van trein op bus moet worden overgestapt, dienen naar de mening van de belangenorganisatie comfortabele (tijdelijke) wachtgelegenheden te zijn. Niet van het niveau wachthok, maar van het niveau “eenvoudige stationsrestauratie”. Dus ook met een natje en een droogje, en comfortabele zitgelegenheid.

De NS dient op de trajecten waar wel wordt gereden (westelijk van ’t Harde en oostelijk van Meppel, Wijhe/Olst, Heino en Dalfsen) treinen in te zetten met voldoende capaciteit. In het verleden reed de NS bij werkzaamheden soms met te korte treinen, hetgeen de reis extra onplezierig maakte. Indien de reistijd per bus tussen ’t Harde en Meppel leidt tot lange wachttijden bij het overstappen, zou de treindienstregeling op de trajecten Meppel-Groningen en Meppel-Leeuwarden dienen te worden aangepast. Dat kan vrij eenvoudig omdat een aanpassing aan de dienst op die spoorlijnen dan niet doorwerkt in de treinenloop van de NS elders in het land.

Voor Beter OV en ProRail blijven in overleg over de manieren waarop de reizigershinder tijdens de werkzaamheden (aanleg vierde perron, plaatsen nieuwe passagierstunnel, aanpassing wissels voor hogere rijsnelheden en vernieuwen beveiliging) zo veel mogelijk kan worden beperkt.

Lees hier de aankondiging van ProRail.

12 mei 2011

Dreigende 24-uursstaking OV onaanvaardbaar

De Maatschappij Voor Beter OV heeft schoon genoeg van de stakingen bij het OV in de drie grote steden. “De reizigers zijn nu wel genoeg getreiterd,” aldus Rikus Spithorst van de belangenorganisatie. De door de bonden aangekondigde 24-uursstaking in juni is aanleiding, de vervoerders en de stadsregio’s opnieuw op te roepen om naar de rechter te stappen om die stakingen te voorkomen.

Voor Beter OV vindt dat de bewering van personeelsleden dat ze “staken voor de reiziger” geen hout snijdt. Uiteindelijk is het ze gewoon om hun eigen goudgerande rechtspositie te doen. Dat mag natuurlijk, maar wees daar dan eerlijk in! En vecht het niet uit over de rug van de reiziger. Die heeft wel genoeg geleden. Na de werkonderbrekingen waarvan zowel reizigers in het woon-werkverkeer als vrijetijdsreizigers al de dupe zijn geweest, is een 24-uursstaking disproportioneel.

Inhoudelijk geeft Voor Beter OV de stakers overigens deels gelijk, en deels ongelijk.

Gelijk:

Die extra bezuiniging van 120 miljoen moet niet alleen bij de grote steden worden neergelegd. Eerlijker is het, die korting te verdelen over het hele land. In het verleden zijn de grote steden bij bezuinigingen niet ontzien, dus is er geen enkele reden om ze nu extra hard te treffen. De keuze van het kabinet om meer op het OV te bezuinigen dan op de wegen, betreuren we ten zeerste. Maar dat is het goed recht van ons landbestuur dat democratisch is gekozen, dus het zij zo. En niemand schiet er iets mee op als Nederland het nieuwe Griekenland wordt, met een totaal failliete staatskas. Maar nogmaals: de pijn dient eerlijker over het land te worden verdeeld, en niet uit te monden in een kaalslag in de grote steden.

Ongelijk:

Als je het beste OV wilt, moet je zo veel mogelijk ondernemers in de gelegenheid stellen, een aanbieding te doen. Dat is in iedere branche zo. Het is een fabeltje dat het OV bij “de overheid” in goede handen is. Bij GVB en HTM rijdt ongeveer 20% van de trams en bussen niet op tijd. Dat is in het drukke stadsverkeer een redelijke score. Bij de RET ligt dat percentage volgens de recentste cijfers rond de 50. Dat is dus ruim twee keer zo slecht. Het is dus zeer aannemelijk dat een andere vervoerder dan de RET een beter product zal leveren. Aanbesteden is dus beslist in het belang van de klant. Jammer dat de RET daarbij GVB en HTM in zijn val meesleept, maar het belang van reizigers moet prevaleren boven emoties over het voortbestaan van aloude gemeentelijke vervoerbedrijven. Zowel GVB, RET als HTM scoren in de recentste klanttevredenheidsmeting in opdracht van het Ministerie van I en M slechter dan de gemiddelde vervoerder in Nederland.


11 mei 2011

FUSIEPLANNEN RET EN HTM LAATSTE WANHOOPSPOGING

De plotseling de kop opstekende plannen om de vervoerbedrijven RET en de HTM te laten fuseren, zijn niets anders dan een wanhoopspoging om de RET van de ondergang te redden en een dreigende aanbesteding van het stadsvervoer in Rotterdam en Den Haag af te wenden. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Zo’n fusiebedrijf, waarin ook Rotterdamse leidinggevenden wederom hoge functies krijgen, zou een voortzetting betekenen van het heel slechte OV zoals dat nu door de RET wordt geleverd, met een onaanvaardbaar slechte punctualiteit.

Bovendien bestaan er zeer grote cultuurverschillen tussen beide bedrijven. Zo groot, dat die een zinvolle fusie in de weg staan. De staf van de HTM kijkt meer naar de wensen van de reiziger wat een god effect heeft op de dienstuitvoering, het rijdend personeel van de RET laat zich juist weinig aan die reiziger gelegen liggen en gijzelt de leiding in allerlei machtsspelletjes.

De ideale manier om het beste openbaar vervoer in een stad te realiseren, is het aanbesteden en vervolgens kiezen voor de onderneming die het beste product aanbiedt. Geen enkele organisatievorm waarbij marktpartijen worden buitengesloten, is in het belang van de reiziger en de belastingbetaler. Verhalen dat commerciële bedrijven eerst de zittende ondernemingen zouden willen kapotconcurreren om daarna de marktprijzen te verhogen zijn niet steekhoudend. De onverwachte komst van een Israëlische busmaatschappij in de regio Waterland bewijst dat er altijd nieuwe marktpartijen zullen opstaan die de prijs voor het OV op een laag peil zullen houden.

De angst voor de teloorgang van oer-Hollandse bedrijven is slechts van sentimentele aard. Nederlandse consumenten hebben immers geen enkele moeite met het kopen van een Samsung-telefoon, Sony-televisie of Opel-auto. Dus ook in een bus of tram die geëxploiteerd wordt door een niet-Nederlandse onderneming zullen reizigers zich graag laten vervoerden als de kwaliteit van het hoogst haalbare niveau is.

10 mei 2011

NMa KEURT OCCR TERECHT GOED

Voor Beter OV is blij met de uitkomst van het onderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft ingesteld naar de komst van het Operationeel Coördinatie Centrum Rail. In dat OCCR werken ProRail en de NS en de overige personen- en goederenvervoerders samen bij het beheersen van (dreigende) grote verstoringen van de treinenloop.

De NMa had een onderzoek ingesteld omdat alle spoorvervoerders gelijk moeten worden behandeld en de Spoorwegwet een scheiding tussen infrabeheer en vervoerders voorschrijft. De conclusie luidt dus dat een oneerlijke behandeling en een schending van de Spoorwegwet niet aan de orde zijn.

Voor Beter OV vindt dat de belangen van reizigers voorop moeten staan, en dat het OCCR door zijn bundeling van krachten op één locatie een verbetering inhoudt. Het feit dat betrokkenen bij de totstandkoming van het OCCR zelfs als verdachte zijn gehoord, vindt Voor Beter OV op zich schokkend. Dat mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een beter spoorsysteem dus opeens “verdachte” heten, is een voorbeeld van uit de hand gelopen achterdocht, die de betrokkenen niet hebben verdiend, aldus Rikus Spithorst van de belangenorganisatie.

3 mei 2011

REGIO'S MOETEN NAAR DE RECHTER OM NIEUWE STAKINGEN OV

De regionale overheden en de vervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten trachten, de nieuwe stakingen door de rechter laten verbieden. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. De reizigers hebben nu wel genoeg te lijden gehad van stakingsacties, die met name gericht zijn tegen de aanbesteding van het OV in die steden.

Stakingsrecht is een groot goed, maar ook het feit dat rechters naar de proportionaliteit van stakingen kijken is een goede zaak. Nieuwe stakingen zijn disproportioneel: de reiziger heeft al genoeg overlast ondervonden. Die overlast is bij de laatste acties nog verergerd doordat de stakingen niet zoals aangekondigd rond 10 uur ’s morgens begonnen, maar al rond 9 uur. Daarmee werden veel spitsreizigers getroffen.

Verder zijn de stakingen, die voor de komende week zijn aangekondigd, niet gericht tegen de werkgevers van het personeel, maar tegen regeringsbeleid. Ook dat argument wordt door rechters vaak gehanteerd bij het verbieden van stakingsacties.

Wanneer de Stadsregio Amsterdam, de Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden écht staan voor de belangen van de reiziger, zetten zij alles op alles om nieuwe stakingen te verbieden. Het is beter om bij de Minister van IenM te benadrukken, dat de extra bezuiniging op het OV in de drie grote steden onterecht is, en dat deze bezuiniging eerlijk over het hele land zou moeten worden verdeeld.


28 april 2011

WEREN STUDENT UIT OCHTENDSPITS SLECHT PLAN

De suggestie van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent om op HBO-instellingen en universiteiten later te beginnen met lesgeven, zodat de studenten niet meer in de ochtendspits met het OV hoeven te reizen, is een slecht idee. Met die gedachte wordt de reizende student afgeschilderd als een OV-paria die de onbeleefdheid begaat, tijdens de spitsuren hinderlijk in de weg te zitten.

Studenten betalen een verplichte bijdrage voor hun OV-kaart. Ze krijgen het OV dus letterlijk opgedrongen. Om ze dan ook nog op minder prettige tijden naar college te laten gaan, is een schandalige uitbuiting van een makkelijke prooi, aldus de Maatschappij Voor Beter OV.

Bovendien betekent later met de colleges beginnen ook dat ze later afgelopen zijn. Veel studenten die nu in de horeca werken en rond het eind van de middag moeten beginnen in het café of restaurant, kunnen dan naast hun schamele studiebeurs deze inkomsten niet langer hebben.

De gedachte om de spitsen te mijden en het OV, en ook het wegverkeer, beter te spreiden is op zich een goede. Maar daarvoor is een bredere aanpak nodig dan alleen een ondoordachte verschuiving van collegetijden.


12 april 2011

PERSONEEL RET LEGT EERDER DAN WAS AANGEKONDIGD WERK NEER

Het personeel van de Rotterdamse vervoerder RET heeft vandaag eerder dan was aangekondigd, het werk neergelegd. In plaats van vanaf 10 uur, werden rond 9 uur passagiers al niet meer vervoerd. Waar nog enig begrip valt op te brengen voor vooraf aangekondigde acties, valt dit soort wilde acties nooit goed te praten. Reizigers stranden dan aan het begin van hun reis, of erger nog: halverwege. Hierdoor laat het personeel van de RET zijn ware gezicht zien, en wordt ook het laatste restje krediet verspeeld.



Kwaliteit onvoldoende
Toeslagkaartjes Fyra moeten opgeschort

Het gaat niet goed met de Fyra-treinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda. Veel treinen vallen uit of lopen aanzienlijke vertraging op. Daarom dient de toeslag op de treinkaartjes te worden opgeschort totdat NS-HiSpeed de zaken op orde heeft.

Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Partner Rikus Spithorst: “Op de onlangs in gebruik genomen Fyra-verbinding tussen Rotterdam en Breda gaat veel mis. Treinen stranden, vallen uit of lopen vertraging op. Maar ook op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Schiphol gaat het vaak mis. Het verplichtstellen van een toeslagkaartje op deze verbindingen is onaanvaardbaar. Wanneer een reiziger bovenop het normale tarief extra moet betalen, dient hem een extra goed product te worden geleverd. Niet alleen op papier qua snelheid, maar ook in de praktijk qua betrouwbaarheid.”

Voor Beter OV heeft vandaag een brief aan NS-HiSpeed gestuurd met het verzoek, de toeslagkaartjes op te schorten totdat orde op zaken is gesteld.

Onderstaand de brief die wij heden aan NS-HiSpeed stuurden:

AAN: NS Hi-Speed
Postbus 2025
3500 HA Utrecht


Amsterdam, 12 april 2011

Het gaat niet goed met de nieuwe Fyra-verbinding tussen Rotterdam en Breda. De punctualiteit is ver onder de maat. En ook op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Schiphol gaat het niet goed. Op beide trajecten vallen treinen uit, stranden treinen, of lopen ze aanzienlijke vertragingen op. Of de slechte kwaliteit nu wordt veroorzaakt door de treinen, de beveiliging of de spoorbaan, is voor ons niet van belang. De kwaliteit die door u aan de reiziger wordt geboden, is naar onze mening niet op orde.

Voor het reizen met de Fyra dienen passagiers een toeslagkaartje te kopen. Het verplichtstellen van een toeslagkaartje op deze trein is onaanvaardbaar. Wanneer een reiziger bovenop het normale tarief extra moet betalen, dient hem een extra goed product te worden geleverd. Niet alleen op papier qua snelheid, maar ook in de praktijk qua betrouwbaarheid.

Wij dringen er met klem bij u op aan, dat de Fyra toeslagvrij wordt verklaard, totdat u de zaken op de hogesnelheidslijn Schiphol – Rotterdam – Breda op orde hebt. Wij hopen spoedig van u te vernemen.

Een afschrift van deze brief zonden wij aan de Minister van Infrastructuur en Milieu en leden van de vaste-Kamercommissie Infrastructuur en Milieu.

Met vriendelijke groet,
Maatschappij Voor Beter OV,


Rikus Spithorst,
partner

6 april 2011

Minister moet kortingkaart redden
Inperking kortingkaart NS slechte zaak
Voor Beter OV is faliekant tegen het inperken van de geldigheid van de NS-kortingkaart. Deze zou binnenkort op werkdagen niet alleen gedurende de ochtendspits, maar ook in de middagspits niet meer geldig zijn. De kortingkaart maakt treinreizen betaalbaar voor veel mensen, en is daarom van maatschappelijk belang. Voor Beter OV herinnert aan de uitspraak van NS-directeur Meerstadt, dat de NS ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt.

Meerstadt deed deze uitspraak op de hoorzitting naar aanleiding van de winterperikelen op het spoor. Overigens kan de inperking van de geldigheid van de kortingkaart fatsoenshalve pas over een jaar ingaan. Reizigers die nu nog een kaart kopen, hebben recht op een jaar lang korting, ook in de middagspits.* Het niet in de middagspits met korting kunnen reizen is extra ongunstig, doordat houders van een kortingkaart ook al niet vroeg aan hun reis kunnen beginnen. Dus op langere afstanden is de verblijfstijd op de plaats van bestemming vaak niet lang genoeg, en wachten tot na de middagspits is ook lang niet altijd een optie..

Voor Beter OV roept minister Schultz op, in de eventueel aan de NS te verlenen nieuwe concessie op te nemen dat de NS de huidige kortingkaart dient te bieden, die dus ook in de middagspits geldig is.

*Na het verschijnen van ons persbericht heeft de NS laten weten, dat de rechten van de huidige kortingkaarthouders gewaarborgd blijven. Dat doet overigens niets af aan het feit, dat de nieuwe kortingkaarten voor nieuwe klanten (zoals mensen die hun opleiding hebben voltooid), duurder of slechter zijn. Die nieuwe potentiele klanten worden dus hopsakee de auto ingejaagd. Bovendien blijken de nieuwe kortingproducten niet gedig te zijn bij andere spoorvervoerders, dus dat maakt het nog slechter.

Het is overigens jammer dat de NS de regie over zijn eigen communicatie is kwijtgeraakt door vroegtijdig lekken vanuit het hoofdkantoor.



5 april 2011

“Vervroegde” verplichting treintoilet is wassen neus

De door minister Schultz gestelde termijn, waarbinnen alle treinen van de NS van een toilet moeten zijn voorzien, getuigt van een volslagen gebrek aan ambitie. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Onder druk van de Kamer heeft de minister besloten, dat in plaats van in 2030, uiterlijk 2025 alle treinen een toilet moeten hebben. De reiziger kan dus nog bijna 15 jaar zijn plas ophouden.

Het besluit van de NS om in de nieuwe Sprinters geen toilet te bouwen was een slechte zaak. De trein moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een zwakke blaas of met darmklachten. In de oorspronkelijke plannen zouden de Sprinters ook een toilet krijgen, maar die plannen werden op het laatste nippertje gewijzigd.

Het argument, dat op veel stations toiletten zijn, snijdt geen hout. Juist op veel stations die door Sprinters worden bediend, ontbreken toiletten en op andere stations zijn de toiletten niet de gehele dag geopend. De verplichting per 2025 is niet meer dan een wassen neus, die op redelijke termijn geen oplossing biedt.

Verder vindt Voor Beter OV dat reizigers gewoon recht hebben op een toilet in de trein: zij betalen daar immers voor. Woordvoerder Rikus Spithorst: “De overheid heeft beschermde kaartsoorten met de NS afgesproken. Daarbij hoort niet alleen bescherming van de prijs, maar ook bescherming van de kwaliteit. Dus het kaartje niet te duur, en de voorzieningen niet uitgekleed. Van oudsher kon men met een treinkaartje in de trein gebruikmaken van het toilet. Het deels afschaffen van deze toiletten is net zoiets als een literpak melk voortaan slechts met 900 cc vullen, en dan doodleuk zeggen dat de prijs niet is veranderd."

29 maart 2011

INFORMATIE SPOORWIJZIGINGEN ROTTERDAMSE METRO ONVOLDOENDE

Voor Beter OV heeft gemengde gevoelens bij de linkerspoortest, aanstaande vrijdag bij de Rotterdamse metro. Woordvoerder Rikus Spithorst spreekt van een slechte grap: “Technische slijtage hoort nu eenmaal bij het spoorwegvak, en met name de informatie aan de reiziger is nog onvoldoende geregeld.”

Technisch onderzoek heeft aan het licht gebracht, dat de metro’s in Rotterdam last hebben van ongelijkmatige wielflensslijtage. Dat wordt veroorzaakt doordat de metro’s telkens dezelfde route afleggen. Wielflenzen die vaak in de buitenbocht liggen, slijten harder dan de flenzen die de binnenbocht het meeste nemen.

Deze ongelijkmatige belasting leidt tot voortijdig afschrijven van wielstellen; de kosten daarvan bedragen enkele tienduizenden euro’s. In een poging om deze ongelijkmatige slijtage een halt toe te roepen, zal de metro de komende zomer niet rechts houden, maar links rijden. Daarvoor moet de zogeheten linkerspoorbeveiliging worden getest. Deze test wordt aanstaande vrijdag uitgevoerd, waarbij de metro’s in de Maasstad dus links houden. Er is voor een vrijdag gekozen, omdat deze dag de werkdag is, die ten gevolge van het deeltijdwerk de minste reizigers kent.

Voor Beter OV is het eens met de beslissing, de test op een vrijdag uit te voeren. Want passagiers dienen hun reis enigszins aan te passen. Zij dienen wegens het linkerspoorrijden op het tegenovergestelde perron in te stappen van waar zij dat gewend zijn. Maar op geen enkel station is nog de benodigde voorinformatie te zien. De beloofde posters en sandwichborden met de tekst “Kies vrijdag het andere perron” zijn nog nergens te zien, en ook de beloofde korting op het chipkaarttarief die als compensatie voor de reizigershinder was toegezegd, is nog niet af te halen op de oplaadautomaten. Rikus Spithorst: “Wij hebben schoon genoeg van techneuten die denken dat ze de leukste thuis zijn. De reiziger wordt gewoon weer in de maling genomen.”

9 MAART 2011

NA WEDEROM FALEN NS
NU MOGELIJKHEID AANBESTEDEN OPENHOUDEN EN REIZIGERSFONDS OPRICHTEN

Ook in 2010 slaagde de NS er (voor de derde keer op rij) niet in om voldoende vaak op tijd te rijden met zijn treinen. Dat is wel de core-business van het bedrijf. Via trucjes -herkansingen in gunstiger periodes die dan zowel mogen meetellen in het huidige, als in het vorige jaar- wordt de NS steeds nagenoeg vrijgesteld van de bijbehorende boetes. Deze methodiek doet geen recht aan de ellende van reizigers, die vaak in barre omstandigheden staan te wachten op de trein die niet komt. De aanhoudend slechte prestaties van de NS zijn voor De Maatschappij Voor Beter OV aanleiding, aan te dringen op het nadrukkelijk openhouden van de mogelijkheid van een aanbesteding van het vervoer op het hoofdspoornet. De NS “verdient” wegens de chronisch ondermaatse prestaties geen onderhandse gunning, die immers niet in het belang van de reizigers is. Verder vindt Voor Beter OV dat de toch door NS te betalen boetes niet in de staatskas moeten vloeien, maar dienen te worden gestort in een fonds, van waaruit extraatjes voor reizigers worden gefinancierd.

Door de methodiek om via een verschoven 12-maandenperiode alsnog de prestaties te halen, krijg je feitelijk het effect, dat een slecht eerste of tweede kwartaal onder het vloerkleed wordt gemoffeld, en een goed kwartaal twee keer mag meetellen: bij de herkansing van het voorbije jaar én bij de normering voor het huidige jaar. Daarmee wordt de NS enorm gematst! Uit cijfers die RTL boven water haalde, bleek dat de NS over 2008 een voorwaardelijke boete van 1 miljoen kreeg, waarvan daadwerkelijk 0 euro moest worden betaald, en over 2009 een boete van 1,875 miljoen, waarvan uiteindelijk slechts 500.000 moest worden betaald.

NS schreef eerder aan de minister dat de hoogte van de boete niet zou mogen afhangen van de financiële situatie van de desbetreffende vervoerder. Want dat zou in theorie leiden tot ongelijkheid bij het opleggen van boetes voor even slechte prestaties. In dat geval dienen de boetes veel hoger te zijn dan nu het geval is, minstens het vijfvoudige. Te slecht is te slecht. Ook mooipraterij van de zijde van de NS over “hoge ambities bijna zijn gehaald in een opgaande lijn” doen de waarheid geweld aan. De NS heeft immers voorafgaande aan de outputsturing op basis waarvan de boetes worden opgelegd op allerlei trajecten de rijtijden verlengd. Daardoor is het eenvoudiger geworden om aan de eisen te kunnen voldoen!

De NS vraagt naast boetes ook om bonussen bij goede prestaties. Daar kan naar het oordeel van Voor Beter OV geen sprake van zijn. De NS beschikt al sinds mensenheugenis over de grootst denkbare bonus: namelijk het via een alleenrecht op het binnenlandse reizigersvervoer op het hoofdnet bijna letterlijk op een zijspoor zetten van alle concurrenten!

De NS mag ongeveer 7% van de treinen te laat laten aankomen, en maximaal 2% laten uitvallen. De NS heeft er blijkbaar belang bij, treinen ‘vertraagd’ te noemen in plaats van ‘uitgevallen’. Op lijnen waar ieder half uur een trein komt, telt een trein met een vertraging van meer dan een half uur in de berekeningen van de NS als ‘vertraagd’, ook wanneer de volgende trein op tijd was. Maar wat de reiziger betreft, is zo’n trein uiteraard uitgevallen, en niet vertraagd. Dat die trein later nog als mosterd na de maaltijd voorbijkomt, is iets waar de reiziger niets aan heeft.

Hoe dan ook, de huidige norm die gebaseerd is op de punctualiteit van treinen is een slechte. Een trein die vijf minuten te laat is, telt net zo erg mee als een trein met een vertraging van een half uur. In een volgende concessie zal dat zeker moeten gebeuren. Een veel betere maatstaf is de reizigerspunctualiteit, waarbij ook verschil moet worden gemaakt tussen relatief geringe en ernstige vertragingen voor reizigers.

Tot slot: aan NS opgelegde boetes dienen niet in de schatkist te vloeien, maar moeten worden besteed aan middelen om de kwaliteit van het spoorvervoer voor reizigers te verbeteren. Voor extraatjes dus. Daartoe dient een fonds te worden opgericht, dat wordt beheerd door de consumentenorganisaties. Een ‘Reizigersfonds’. Het opleggen van boetes aan de NS is trouwens politiek een hachelijke zaak. De boetes gaan immers af van de winst van de NS, en dus van het bedrag dat in de staatskas vloeit. De minister van Financiën zal dus niet blij zijn met de boetes die door diens collega van IenM aan de NS worden opgelegd.

Lees hier onze visie op het al dan niet aanbesteden.

Lees hier meer reacties.

Geef hier uw mening.


23 februari 2011

“Jatgrage types gaan maar fijn lopen”

KANTTEKENINGEN BIJ PLAN OM OVERVALLERS RIJBEWIJS AF TE NEMEN

Voor Beter OV plaatst kanttekeningen bij het PvdA-voorstel, overvallers en straatrovers als bijkomende straf hun rijbewijs af te nemen. Deze maatregel zou er mogelijk toe leiden, dat deze criminelen hun werkterrein verplaatsen naar het Openbaar Vervoer.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch vraagt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om het ontnemen van de rijbevoegdheid als aanvullende straf voor overvallers en straatrovers mogelijk te maken. De Maatschappij Voor Beter OV ziet tassendieven en zakkenrollers liever niet hun activiteiten voortzetten in het OV. Indien een rijbewijs wordt afgepakt, dient ook een OV-verbod te worden opgelegd.

Sociale onveiligheid wordt door niet-gebruikers van het OV het vaakst aangevoerd als argument om het OV te mijden. Een extra toestroom van criminelen zou de sociale veiligheid in tram, trein, bus en metro verder doen afnemen.

Partner Rikus Spithorst: “Het OV moet niet verworden tot een afvoerputje. Reizigers moeten er echt op kunnen rekenen dat ze veilig zijn. Jatgrage types gaan maar fijn lopen.”

15 februari 2011

“Acties RET zijn gotspe”

Voor Beter OV vindt de publieksonvriendelijke acties van het RET-personeel een gotspe. Er wordt actiegevoerd om de onvermijdelijke aanbesteding van de Rotterdamse vervoersconcessie tegen te houden, maar het OV wordt door de RET veel te slecht uitgevoerd, en is daardoor dus allesbehalve marktconform. Minder dan de helft van de trams en bussen rijdt op tijd, en iedere commerciële vervoerder kan dat veel beter gaan doen.

Volkomen terecht wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat het belastinggeld dat in het OV wordt gestopt, doelmatig wordt besteed. Daar is bij de RET totaal geen sprake van. Daarom heeft de belangenorganisatie er bij de minister van I en M nogmaals op aangedrongen, het Rotterdamse stadsvervoer met spoed te doen aanbesteden.

Overigens werd bij de aftrap van de protestacties tegen de aanbesteding van het OV in de grote steden, een vertegenwoordiger van de belangenorganisatie door leden van de OR van de RET uitgescholden en bedreigd. Woordvoerder Rikus Spithorst is daar niet van onder de indruk: “Allereerst zou ik als werknemer niet door zulke types vertegenwoordigd willen worden, en ten tweede geldt voor de OR van de RET precies wat op de markt ook geldt. De koopman met het slechtste fruit maakt de meeste herrie. Zo is de RET per ongeluk tóch nog een soort van marktconform.”

Voor Beter OV vindt dat de bezuinigingen op het OV gematigd moeten worden, en in ieder geval eerlijk verdeeld over het hele land. Om de inkomsten voor het OV wat te verhogen, zouden de boetes voor zwartrijden fors omhoog moeten, en de korting voor bejaarden moeten worden beperkt. Immers, zestigplussers hebben gemiddeld een hoger inkomen dan zestigminners, dus is zo’n korting niet meer van deze tijd, zeker in deze financieel lastige periode.
Daarnaast zou tramlijn 2 in de stille uren kunnen worden ingekort, zou door beter op tijd te rijden de frequentie van lijnen wat omlaag kunnen zonder dat de reiziger erop achteruit gaat en zouden de stadsbussen kunnen worden geïntegreerd in de lijnen van de streekbussen.

Verder zou de Vervoerkamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit de concessie en het concessiebeheer moeten toetsen op marktconformiteit en het niet bevoordelen van een vervoerder boven anderen.

Lees hier een open brief aan het personeel van de RET.

Geef hier uw mening.

10 februari 2011

SWOV blundert over veiligheid tram en bus

De suggestie van de SWOV, dat trams en bussen gevaarlijker zouden zijn voor medeweggebruikers dan auto’s, is een regelrechte blunder. Per voertuigkilometer is de kans op een dodelijk ongeval met een bus 7, en met een tram weliswaar 12 keer zo groot als bij een auto, maar in trams en bussen zitten veel meer reizigers. Het gemiddelde aantal inzittenden in een bus wordt met ongeveer 20 auto’s vervoerd, het gemiddelde aantal inzittenden in een tram zou anders met 30 auto’s rondrijden. Dus per reizigerskilometer (en dáár moet het natuurlijk om gaan) zijn zowel de tram als de bus veel veiliger.

Veel botsingen met trams gebeuren doordat medeweggebruikers de verkeersregels niet goed kennen of toepassen. De suggestie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid om dan de tram maar langzamer te laten rijden, wijst Voor Beter OV met klem van de hand. Beter onderricht van medeweggebruikers en handhaving van de verkeersregels zouden betere en vooral eerlijker middelen zijn om de veiligheid te bevorderen. Het valt niet uit te leggen, waarom een tram met tientallen inzittenden langzaam zou moeten rijden en een auto met één inzittende die blijkbaar de verkeersregels niet kent of toepast, gewoon met hoge snelheid door mag karren.

8 februari 2011

NS stelt cijfers te rooskleurig voor

De NS stelt in een vandaag gepubliceerd persbericht dat 92,5 % van de treinen in 2010 op tijd reed en dat 2,2% van de treinen uitviel. Dat laatste is echter pertinent onjuist. De treinen die wegens materieelgebrek uit de dienstregeling zijn geschrapt, zijn buiten dit percentage gehouden. In werkelijkheid ligt het percentage uitgevallen treinen dus hoger… Met de publicatie van deze cijfers draait de NS dus zowel de minister, als de Kamer als de reizigers een rad voor ogen. Verder is het zo, dat ook treinen die wegens materieelgebrek veel korter dan anders waren, en waardoor reizigers op de perrons moesten achterblijven, gewoon voor 100% meetelden.

Uit de recentste kwartaalcijfers van het tevredenheidsonderzoek onder NS-reizigers blijkt dat nu nog slechts de helft van de reizigers tevreden is over het op tijd rijden van de trein. Dat betekent dus, dat op het allerbelangrijkste gebied (“komt mijn trein op tijd en ben ik op tijd op mijn bestemming”) de NS zeer ondermaats presteert. Immers, bij dit schamele percentage zijn de meningen van reizigers die de NS wegens de slechte prestaties de rug toe hebben gekeerd, nog niet eens meegenomen.

Ook waren reizigers ontevreden over de informatie bij ontregelingen. Dat maakt het extra vreemd dat de minister van I en M zonder serieus overleg met de Kamer heeft besloten, alle reisinformatie in handen van de NS te leggen, in plaats van eerst eens grondig uit te zoeken, waarom de informatievoorziening thans zo gebrekkig functioneert.


24 januari 2011

Toeslag Fyra is onzin

Voor Beter OV is verbaasd over de positieve reacties op het besluit van de NS om de toeslag voor de Fyra-treinen voorlopig te verlagen tot € 2,10. Die toeslag is namelijk gebaseerd op een vergissing. Namelijk, dat de Fyra een hogesnelheidstrein is, die een extra duur tarief rechtvaardigt. Maar door allerlei technisch gedoe rijdt de Fyra nergens sneller dan 160 km/h. Dat is amper sneller dan een gewone trein, die 140 haalt. Daarom is een toeslag sowieso niet op zijn plaats.

In januari kunnen reizigers zonder toeslag van de Fyra gebruikmaken. Nogal wat mensen tussen Amsterdam en Rotterdam doen dat dus ook, omdat het ze de omweg via Den Haag bespaart. Daardoor kent de Fyra nu plaatsgebrek. De beste manier om dat plaatsgebrek op te lossen, is gewoon een of meerdere extra rijtuigen aan de treinen toe te voegen. Maar in plaats daarvan, jaagt de NS de reizigers de Fyra weer uit door ze extra geld te vragen. De reizigers die de toeslag niet willen of kunnen betalen, zitten nu dus weer opgescheept met de onlogische en tijdrovende omweg via Den Haag.

Overigens zou de Fyra, zeker zolang deze nog geen hogesnelheidstrein is, goedkoper moeten zijn dan de gewone trein. Het spoortarief is immers gebaseerd op kilometers. Het vervallen van de omweg zou dus moeten leiden tot een goedkoper kaartje. Reizigers tussen Den Bosch en Tilburg betalen immers ook niet een prijs die wordt berekend via Eindhoven, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Afgelopen donderdag bood President-Directeur Meerstadt van de NS tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer deemoedig excuses aan de reiziger aan. Slechts enkele dagen later gaat de NS weer gewoon op oude voet verder. Door de verkeerde oplossingen te hanteren voor problemen op het spoor.

21 januari 2011

NS schuldig aan winteroverlast

De NS heeft onvoldoende rekening gehouden met mogelijke uitval van treinen door de winterse omstandigheden. Dat stelt de Maatschappij Voor Beter OV in een brief aan de Tweede Kamer. De NS had kunnen verwachten dat er problemen zouden optreden met de honderd nieuwe treinen die hun winterbestendigheid nog niet hadden kunnen bewijzen. Grote problemen met nieuw materieel hebben zich ook voorgedaan bij andere bedrijven binnen de railsector, maar de NS heeft daar blijkbaar geen lering uitgetrokken, en heeft onvoldoende reservematerieel achter de hand gehouden.

Naast de bekende feiten, zoals uitgevallen treinen, reizigers die op perrons moesten achterblijven en slechte reisinformatie wijst Voor Beter OV op nog twee belangrijke zaken. Ten eerste is er slechts enkele dagen sprake geweest van extreem winterweer, terwijl de overlast vervolgens vele weken heeft geduurd, en ten tweede zijn de door NS wegens materieelgebrek geschrapte treinen niet terug te vinden in de kwartaalcijfers die NS publiceert over punctualiteit en uitval. Voor Beter OV dringt aan op een betere wijze van verantwoording.

Tot slot betreurt Voor Beter OV de extra imagoschade die het spoorvervoer heeft opgelopen door onhandige communicatie van de zijde van de NS over het al dan niet compenseren van gedupeerde reizigers.

Lees hier de notitie voor de Vaste kamercommissie I en M.

Geef hier uw mening.


12 januari 2011

VERPLAATSING NIEUWBOUWLOCATIE DE KUIP SLECHT PLAN

De Maatschappij Voor Beter OV is het niet eens met de suggestie van de Rotterdamse VVD om de nieuwbouwlocatie van het Feyenoordstadion te verplaatsen naar de Afrikaanderwijk. Bereikbaarheid en veiligheid zijn bij dat plan niet gebaat.

Die Afrikaanderwijk is weliswaar per metro goed te bereiken, maar er kleven nadelen aan het gebruik van de metro voor massaal supportersvervoer. Ten eerste is de capaciteit van een metrosysteem onvoldoende om in korte tijd tienduizenden bezoekers te vervoeren. Ten tweede mist een metro het voordeel van een treinstation: de –veelal luidruchtige en soms agressieve- supporters van de bezoekende club kunnen dan in speciale treinen worden vervoerd, en worden apart gehouden van de ‘gewone’ reizigers.

Daarom vindt Voor beter OV dat de huidige nieuwbouwlocatie, vlak bij het oude stadion en zeer nabij een NS-station veruit de voorkeur verdient.


Geef hier uw mening.

6 januari 2011

Wintercompensatie NS niet meer dan doekje voor het bloeden
Rechten reiziger moeten fors verbeterd

De grote aandacht voor het al dan niet afdoende zijn van de door de NS ingevoerde maatregelen om nog meer reizigers over te halen om de spits te mijden, leidt de aandacht af van het werkelijke probleem. Buiten de spits in de eerste klas mogen zitten (voorzover daar overigens capaciteit voor is), kopjes koffie en goedkope avondkaartjes zijn niet meer dan doekjes voor het bloeden. Waar het werkelijk om moet gaan, is dat de treindienst goed wordt uitgevoerd (treinen op tijd en voldoende zitplaatsen per trein) en de rechten van reizigers worden uitgebreid en gewaarborgd.

Om te beginnen dient naar het oordeel van de Maatschappij Voor Beter OV het beruchte artikel 8:108 uit het Burgerlijk Wetboek te vervallen. Dit artikel luidt: “De vervoerder is niet aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door vertraging, door welke oorzaak dan ook vóór, tijdens of na het vervoer opgetreden, dan wel is veroorzaakt door welke afwijking van de dienstregeling dan ook.” Op grond van dit artikel zijn de rechten van reizigers feitelijk gereduceerd tot nul. De passagier wordt dus beschouwd als een tweederangs consument. Net zoals een klant die schade leidt door een fout van de loodgieter, en dus zijn parketvloer mag laten vernieuwen op diens kosten, dient naar de mening van Voor Beter OV ook de treinreiziger serieus schadeloos te worden gesteld wanneer het vervoer niet heeft voldaan aan wat hij redelijkerwijze heeft mogen verwachten. Dat gaat niet alleen over vertraging, maar ook over reiscomfort.

De reiziger dient dus meer rechten te hebben dan hetgeen hem in de uiterst karige geld-terug-bij-vertragingregeling wordt geboden. Bij oponthoud dat te wijten is aan de vervoerder en/of zijn toeleveranciers (treinfabrieken, onderhoudsbedrijven en infrabeheerders) dient de reiziger recht te hebben op compensatie die vergelijkbaar is met die in het luchtverkeer. Dus geen koffie maar een degelijke maaltijd, en een serieuze vergoeding voor de opgelopen vertraging. Daarnaast dient de reiziger ook recht te hebben op een vergoeding indien hij in een Intercity- of sneltrein langer dan 10 minuten heeft moeten staan, of in een stoptrein langer dan een kwartier. En al deze zaken dienen niet te zijn gebaseerd op coulance of marketingoverwegingen van de vervoerder, maar behoren in de wet, de vervoerconcessie en de overeenkomst met de reiziger te zijn vastgelegd.

Door deze financiële prikkels wordt het voor de vervoerder veel onaantrekkelijker om zijn zaakjes niet op orde te hebben. Dat zal leiden tot een beter vervoerproduct, zo verwacht Voor Beter OV. En reizigers hebben meer baat bij een goed uitgevoerde dienstregeling en een comfortabele reis dan bij een karig broodje of het recht om in de eerste klas te zitten op tijdstippen dat zijn baas hem op de werkplek nodig acht. Maar áls het dan misgaat, dient de reiziger een serieuze schadeloosstelling te krijgen.

De dringend noodzakelijke verbetering van de rechten van reizigers dient deel uit te maken van de besprekingen rond de nieuwe vervoerconcessie voor het spoor, en verbeteringen dienen al eerder te worden ingevoerd. Op korte termijn dient overigens een vergelijkbare vertragingsvergoeding te worden ontwikkeld voor het stads- en streekvervoer.

30 december 2010

“Nieuwe concessie niet automatisch naar NS”

Nu duidelijk wordt dat de NS ook vanaf 3 januari onvoldoende bruikbare treinen heeft om de reizigersdienst naar behoren uit te voeren, komt het onvermogen van de NS om als personenvervoerder te functioneren op pijnlijke wijze aan de oppervlakte. Dat vindt de Maatschappij voor Beter OV. “Dat nooit weer”, was de teneur nadat ook de vorige winter de NS te kampen had met een ernstig gebrek aan rijvaardig materieel. Maar die hartenkreet wordt dus niet waargemaakt: ook deze winter worden reizigers als haringen in een ton vervoerd, of blijven ze zelfs noodgedwongen achter op het perron. De NS heeft zich hiermee gediskwalificeerd. Daarom dient het besluit om de volgende vervoerconcessie wederom aan de NS te geven, te worden heroverwogen.

De NS tracht met lapmiddelen de ergste narigheid wat te verlichten. Buiten de spitsuren kan men met korting reizen en het eigen personeel wordt verzocht, uitsluitend op stille uren te reizen. Het geven van korting buiten de spitsuren is niet correct voor de houders van kortingkaarten. Die betalen immers een jaarbedrag voor het recht om te reizen met kaartjes die 40% goedkoper zijn. Het zou de NS sieren, de geldigheidsduur van deze kortingkaart met een maand te verlengen. Ook houders van trajectabonnementen zouden moeten worden gecompenseerd voor de overlast. Immers, de kans op een zitplaats is veel lager dan wat de NS met zichzelf en de consumentenorganisaties heeft afgesproken.

Overigens is in dit verband wel een woord van waardering voor het technisch personeel op zijn plaats. Dat zet alles op alles om nog zoveel mogelijk treinen rijvaardig te houden.

Eerder vandaag viel de NS (samen met ProRail) blijkens een ultimatum van de Inspectie Verkeer en Waterstaat door de mand wegens het niet nakomen van de zorgplicht van reizigers bij storingen. In de Tweede Kamer en op het Ministerie van I en M wordt gepraat over de volgende spoorvervoerconcessie. Voor Beter OV vindt niet dat deze, gezien de uiterst magere prestaties, zondermeer aan de NS moet worden gegund. Een openbare aanbesteding zou een optie kunnen zijn, maar ook een managementaanbesteding zou tot de mogelijkheden moeten kunnen behoren.

30 december 2010

“Positie top NS en ProRail onhoudbaar na schrobbering Inspectie”

De Maatschappij Voor Beter OV onderschrijft de schrobbering van de spoorsector namens de minister van I en M. In een gepeperde brief stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat dat de spoorsector tekortschiet in zijn zorgplicht voor de reizigers. Aanleiding tot deze conclusie is een treinstoring nabij Zaandam, waarbij reizigers -niet voor het eerst- urenlang in een trein zaten opgesloten. Dit incident vindt plaats op een erg ongelukkig moment. Onlangs heeft de minister gesteld dat de top van NS en ProRail zou moeten opstappen, wanneer de reiziger niet op de eerste plaats zou staan. Door de gebeurtenissen rond de gestrande trein wordt wederom duidelijk, hoe slecht er bij calamiteiten voor passagiers wordt gezorgd. De positie van de verantwoordelijken is niet langer houdbaar, vindt Voor Beter OV.

De gang van zaken is strijdig met de Spoorwegwet, de Spoorconcessie en de Arbowet, zo schrijft de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een brief die in het bezit is van Voor Beter OV. Het ontbreken van diesellocomotieven om op korte termijn gestrande treinen naar een station te slepen wordt de spoorsector door de Inspectie zwaar aangerekend. Ook dienen de spoorbanen zodanig te worden beheerd, ondermeer met extra wissels, dat het snel redden van reizigers mogelijk is. De Inspectie verlangt voor 10 januari een plan van aanpak en kondigt aan, dat zij op korte termijn zo nodig “passend zal handhaven”.

Hoewel het belangrijk is dat treinen na een storing snel worden weggesleept, is het uiteraard vooral van belang dat storingen worden voorkomen! Allerlei rookgordijnen van de top van NS (“Wij willen zélf de reisinformatie organiseren”) en ProRail (“Wij willen veel wissels weghalen”) doen daar niets aan af. Zij kunnen niet verhullen dat de toestand op het spoor veel slechter is dan men ons wil doen geloven. Wissels, seinen, bovenleidingen en rails gaan kapot, treinen vallen uit, reizigers blijven achter op de perrons, reisinformatie ontbreekt op cruciale momenten en bij calamiteiten zit men blijkbaar met de handen in het haar. Ook het ontbreken van toiletten in treinen leidt tot vervelende situaties indien een trein strandt.

Het wordt bovendien steeds duidelijker, dat er aan de samenwerking tussen ProRail en NS veel schort. Naar de mening van de Maatschappij Voor Beter OV zijn de verantwoordelijken niet langer meer te handhaven. Voor Beter OV hoopt nu op een daadkrachtig ingrijpen van de minister.

Geef hier uw mening.



Onderstaand de brief van IVW aan de spoorsector.




28 december 2010

NS ongeschikt als reisinformant

De Maatschappij Voor Beter OV neemt afstand van de uitspraak van NS-directeur Meerstadt, dat de NS alle reisinformatie voor treinpassagiers zou moeten gaan verzorgen. Ook de NS heeft de afgelopen tijd aangetoond, niet te kunnen zorgen voor een adequate informatievoorziening. Daarnaast misbruikt de NS reisinformatie voor marketingdoeleinden.

Tijdens herfst-, seinstoring- en sneeuwperikelen is het strijk en zet dat de servers van de NS-website uitvallen. Daarmee wordt de informatie voor de reiziger die op de NS vertrouwt onbereikbaar en diskwalificeert de NS zich als informatieverschaffer voor de reiziger. Ook zijn conducteurs in vertraagde treinen voor de passagier doorgaans onvindbaar.

Voorts misbruikt de NS reisinformatie om imagoschade te beperken. Van treinen die te laat zijn, wordt op verzoek van de NS niet meer omgeroepen dat ze vertraging hebben, maar dat ze over enkele minuten vertrekken. Verder draait er een proef met informatieschermen in de intercitytreinen. Onder de reisinformatie (volgende stations, overstapmogelijkheden) staat te lezen hoe het zit met de punctualiteit van de trein: er wordt vermeld dat een trein op tijd is, of te vroeg. Wanneer de trein echter vertraging heeft, verdwijnt deze informatie. Een bedrijf dat op zo’n kinderachtige manier met reisinformatie omgaat is zeker niet de aangewezen partij om in z’n eentje de informatie te gaan leveren.

Geef hier uw mening.

24 december 2010

Aad Veenman uitgelezen troubleshooter

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat aan Aad Veenman moet worden gevraagd, terug te keren binnen de top van de spoorsector. Hij is de uitgelezen persoon, om aan het jammerlijk falen een eind te maken.

VVD-kamerlid Aptroot eist het vertrek van de top van ProRail en van de NS. Terecht. De positie van de betrokkenen is zo langzamerhand onhoudbaar geworden. De kwaliteit is en blijft (ondanks beloften die ons iets anders voorspiegelen) heel ver beneden de maat. Of zoals Kamerlid Ineke van Gent zegt: “Ze zijn winterklaar, behalve als het sneeuwt.”

Mensen ontslaan is niet altijd de oplossing. Maar mensen die jaar in, jaar uit ondermaats presteren, daar moet je gewoon afscheid van nemen. Aptroot wil dat het spoor wordt geleid door iemand die heeft bewezen, dat ‘ie dat ook kan. Een verstandige opvatting.

De Maatschappij Voor Beter OV doet een dringend beroep op de betrokkenen, de heer Aad Veenman te vragen, om terug te komen om orde op zaken te stellen. De voormalige NS-directeur heeft al eerder bewezen, dat hij dat kan Hij kan partijen binden en kent uitstekend de weg in spoorwegland. Als troubleshooter boven de partijen zou hij veel goeds kunnen betekenen. Voor Beter OV doet een beroep op de heer Veenman, om tegen een eventuele uitnodiging ja te zeggen. Zijn eerste taak zou dan zijn het invoeren van dienstroosters die de treindienst veel robuuster maken.

Geef hier uw mening.

Amsterdam, 20 december 2010

Veilig Verkeer Nederland blundert met gratis OV voor ouderen.

VVN heeft onderzoek laten doen onder vijftigplussers naar de vraag of ze na hun 70 ste verjaardag hun rijbewijs willen inruilen voor gratis openbaar vervoer. VVN zou graag zo’n regeling zien omdat ouderen zo langer op een veilige manier mobiel kunnen blijven. 36% van de respondenten zou van zo’n regeling gebruik willen maken, zo blijkt uit het onderzoek. Dat onderzoek -en vooral de gedachte die daaraan ten grondslag ligt- is een regelrechte blunder.

Ten eerste: wanneer mensen door (bij voorbeeld) ouderdom niet meer veilig een auto kunnen besturen, dient hun rijbewijs te worden ingenomen. Dat is pas écht een manier om de verkeersveiligheid te bevorderen. Vervolgens is er geen enkele reden om mensen die ooit een rijbewijs hadden wél, en mensen die nooit hebben autogereden géén gratis OV aan te bieden. OV is veel milieuvriendelijker en verkeersveiliger, en je zou met de door VVN omarmde regeling de mensen die jarenlang in een auto hebben rondgereden belonen, terwijl de mensen die altijd voor milieuvriendelijk en veilig vervoer (OV, fiets) hebben gekozen zouden worden achtergesteld. Dat is de omgekeerde wereld.

Overigens is niet de prijs, maar de sociale onveiligheid de belangrijkste reden die ouderen aangeven voor het niet gebruiken van OV. Dat los je niet op door het gratis te maken. Daarnaast is er een tendens, het OV steeds grofmaziger te maken. Dat betekent dat mensen vaak behoorlijk lange stukken moeten lopen voordat ze bij een halte zijn. Ook dat weerhoudt senioren van de keuze voor tram, trein, bus of metro.

De beste manier om mensen, dus ook ouderen, te verleiden tot een keuze voor het OV is een forse kwaliteitsverbetering. Frequenter, comfortabeler, veiliger.

Amsterdam, 1 december 2010

Minister moet OV-chipkaart stoppen

Na de zoveelste blunder rond de OV-chipkaart, waarbij Connexxion in het hele land bij studenten onterecht bedragen van hun chipkaart afschreef en ze vervolgens zelf voor de restitutie laat opdraaien, verzoekt de Maatschappij Voor Beter OV aan de minister van Verkeer om met onmiddellijke ingang in het gehele land het gebruik van de OV-chipkaart te laten opschorten. Ontelbare beloften zijn niet waargemaakt, er steken de meest uiteenlopende fouten de kop op en van het beloofde eerlijker afrekenen komt ook weinig terecht. Eerst moet de Commissie-Meijdam de problemen oplossen; pas daarna kan de OV-chipkaart naar het oordeel van Voor Beter OV misschien worden heringevoerd.

De blunder van busmaatschappij Connexxion staat niet op zichzelf. Onlangs werd bekend dat het plaatsbepalingssysteem op basis waarvan wordt afgerekend door tram- en busgebruikers, buiten de certificering is gehouden. Ook de in Rotterdam gedane toezegging, dat er een kortingkaart zou komen die tegen een maandelijks bedrag de ritprijs zou matigen, en op basis waarvan de consumentenorganisaties hebben ingestemd met het afschaffen van de strippenkaart in de Rijnmond, is twee jaar na dato nog steeds niet gerealiseerd. Het tariefsysteem bij de NS is oneerlijk omdat door de komst van de OV-chipkaart de prijs van een enkeltje van bij voorbeeld 100 kilometer niet langer overeenkomt met de prijs van een retourtje van 50 kilometer. In Amsterdam moeten reizigers extra betalen als hun tram of bus omrijdt wegens wegopbrekingen en zijn de automaten in winkels waarop reizigers hun laatste transacties kunnen controleren vervangen door apparaten waarop dat niet meer mogelijk is. Kortom: het OV-chipkaartsysteem rammelt aan alle kanten.

Aan het begin van deze eeuw werd tijdens een bijeenkomst in Utrecht de OV-chipkaart -kort samengevat- als volgt aan de consumentenorganisaties gepresenteerd: "De OV-Chipkaart is een heel slim systeem. Het systeem onthoudt, wat er op een dag allemaal met chipkaart 123456 is gereisd, dus de degressie van het tariefsysteem loopt geen gevaar. Het kan dus retourtjes berekenen, en rondreizen, je kunt ermee overstappen zonder opnieuw het starttarief te betalen, je kunt er op het station je fiets mee stallen of er eentje huren, een krant kopen, een kopje koffie. En het afrekenen wordt eerlijker."

De consumentenorganisaties hebben zich op basis van dit prachtige verhaal destijds achter de OV-chipkaart geschaard. Maar van dat prachtige verhaal is dus nauwelijks iets terecht gekomen.

Met veel gedoe kun je soms boetevrij overstappen, maar (zoals hierboven al gesteld) een enkeltje van 100 km kost bij de NS tegenwoordig dus een ander bedrag dan een retourtje van 50. Stap als chipkaartsaldoreiziger onderweg niet even uit om in de stad die je toch passeert een boodschap te doen, want je kaartje blijkt dan opeens ook veel duurder te worden. Maak in de grote steden geen gebruik van de trein in de keten, want dat komt de voormalige strippenkaartreiziger duur te staan. En dat eerlijker afrekenen geldt weliswaar in zekere mate voor de voormalige strippenkaart-klanten, maar voor abonnementhouders is er niets verbeterd. Voor Beter OV denkt niet dat in de Nederlandse geschiedenis consumenten ooit zo enorm zijn bedrogen als op die middag in Utrecht.



Hoog tijd om dit uiterst reizigersvriendelijke fenomeen een halt toe te roepen. De minister dient, als ze zich werkelijk bekommert om het belang van reizigers in de OV en het nut van het OV voor de mobiliteit en de economie, haar verantwoordelijkheid nu te nemen. Dat kan zij het beste doen door het gebruik van de OV-chipkaart te laten staken, en de strippenkaart en het zone-abonnement weer in te voeren.

Geef hier uw mening.


Onderstaand de brief aan de minister:



AAN: De Minister van Infrastructuur en Milieu

Mevrouw M. Schultz van Haegen

Plesmanweg 1-6

2597 JG Den Haag

Betreft: verzoek tot opschorting OV-chipkaart en herinvoering NVB

Amsterdam, 1 december 2010

Gachte mevrouw Schultz van Haegen,

Na de zoveelste blunder rond de OV-chipkaart, waarbij Connexxion vandaag in het hele land bij studenten onterecht bedragen van hun chipkaart afschreef en ze vervolgens zelf voor de restitutie laat opdraaien, verzoeken wij u, om met onmiddellijke ingang in het gehele land het gebruik van de OV-chipkaart te laten opschorten en het NVB in de gebieden waar dat inmiddels is uitgeschakeld, voorlopig weer geldig te verklaren.

Ontelbare beloften zijn niet waargemaakt, er steken de meest uiteenlopende fouten de kop op en van het beloofde eerlijker afrekenen komt ook weinig terecht. Eerst moet de door uw ambtsvoorganger ingestelde Commissie-Meijdam de problemen oplossen; pas daarna kan de OV-chipkaart naar onze mening misschien worden heringevoerd. Wij verzoeken u met klem, uw verantwoordelijkheid in dezen te nemen.

De blunder van busmaatschappij Connexxion staat niet op zichzelf. Onlangs werd bekend dat het plaatsbepalingssysteem op basis waarvan wordt afgerekend door tram- en busgebruikers, buiten de certificering is gehouden. Ook de in Rotterdam gedane toezegging, dat er een kortingkaart zou komen die tegen een maandelijks bedrag de ritprijs zou matigen, en op basis waarvan de consumentenorganisaties hebben ingestemd met het afschaffen van de strippenkaart in de Rijnmond, is twee jaar na dato nog steeds niet gerealiseerd. Het tariefsysteem bij de NS is oneerlijk omdat door de komst van de OV-chipkaart de prijs van een enkeltje van bij voorbeeld 100 kilometer niet langer overeenkomt met de prijs van een retourtje van 50 kilometer. In Amsterdam moeten reizigers extra betalen als hun tram of bus omrijdt wegens wegopbrekingen en zijn de automaten in winkels waarop reizigers hun laatste transacties kunnen nakijken vervangen door apparaten waarop dat niet meer mogelijk is. Kortom: het OV-chipkaartsysteem rammelt naar ons oordeel aan alle kanten.

Aan het begin van deze eeuw werd tijdens een bijeenkomst in Utrecht de OV-chipkaart -kort samengevat- als volgt aan de consumentenorganisaties gepresenteerd: "De OV-Chipkaart is een heel slim systeem. Het systeem onthoudt, wat er op een dag allemaal met chipkaart 123456 is gereisd, dus de degressie van het tariefsysteem loopt geen gevaar. Het kan dus retourtjes berekenen, en rondreizen, je kunt ermee overstappen zonder opnieuw het starttarief te betalen, je kunt er op het station je fiets mee stallen of er eentje huren, een krant kopen, een kopje koffie. En het afrekenen wordt eerlijker."

De consumentenorganisaties hebben zich op basis van dit prachtige verhaal destijds achter de OV-chipkaart geschaard. Maar van dat prachtige verhaal is dus nauwelijks iets terecht gekomen.
Met veel gedoe kun je soms boetevrij overstappen, maar (zoals hierboven al gesteld) een enkeltje van 100 km kost bij de NS tegenwoordig dus een ander bedrag dan een retourtje van 50. Stap als chipkaartsaldoreiziger onderweg niet even uit om in de stad die je toch passeert een boodschap te doen, want je kaartje blijkt dan opeens ook veel duurder te worden. Maak in de grote steden geen gebruik van de trein in de keten, want dat komt de voormalige strippenkaartreiziger duur te staan. En dat eerlijker afrekenen geldt in zekere mate voor de voormalige strippenkaart-klanten, maar voor abonnementhouders is er niets verbeterd. Voor Beter OV denkt niet dat in de Nederlandse geschiedenis consumenten ooit zo enorm zijn bedrogen als op die middag in Utrecht.

Hoog tijd om dit uiterst reizigersvriendelijke fenomeen een halt toe te roepen. De OV-chipkaart doet in zijn huidige vorm met al zijn gebreken geen recht aan het belang van de reizigers in de OV en het nut van het OV voor onder meer de mobiliteit en de economie.

Hoogachtend,

Maatschappij Voor Beter OV,

Rikus Spithorst,

partner





Amsterdam, 24 november 2010

ProRail moet coöperatie worden

De Maatschappij Voor Beter OV is het eens met de geluiden in de Tweede Kamer, dat ProRail in zijn huidige vorm geen bestaansrecht meer heeft. Al jarenlang wordt het Nederlandse spoorwegnet geplaagd door storingen. Voor Beter OV pleit voor omvorming van ProRail tot een coöperatie die bestuurd wordt door de vervoersondernemingen.

Steeds opnieuw teisteren grote storingen ons spoorwegnet. Recente dieptepunten waren de afgelopen winter en de grote seinstoring van jongstleden vrijdag, waardoor treinen in grote delen van het land stilvielen.

De suggestie van Kamerleden om ProRail onder te brengen bij Rijkswaterstaat lost een heel belangrijk probleem niet op: de spoorwegmaatschappijen hebben amper iets te vertellen over het beleid binnen Prorail, terwijl zij wel afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van het spoorwegnet. Door ProRail om te vormen in een coöperatie, die wordt bestuurd door de spoorvervoerders, wordt dat probleem opgelost. Zo’n coöperatie is in ons land niet ongebruikelijk, en valt te vergelijken met bakkers die samen een meelfabriek besturen, of boeren die samen een bank hebben.

Daarom roept de Maatschappij Voor Beter OV de spoorwegsector (Ministerie, ProRail en vervoerders) op, de vorming van een coöperatie nader uit te werken.

Geef hier uw mening.

8 november 2010

“Nu met spoed aanbesteden”

Tram en bus Rotterdam meestal niet op tijd

Minder dan 50% van de trams en bussen van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET rijdt volgens de dienstregeling. Dat blijkt uit gegevens die boven water zijn gekomen nadat Voor Beter OV-partner Rikus Spithorst eind augustus een beroep deed op de Wet openbaarheid bestuur. Verder kwam aan het licht, dat het bij de Stadsregio Rotterdam niet bekend is, op hoeveel tramritten de conducteur ontbreekt. In eerste instantie had de Stadsregio Rotterdam overigens foutieve gegevens verstrekt. De Maatschappij Voor Beter OV heeft aan verkeersminister Melanie Schultz verzocht, de Stadsregio Rotterdam op te dragen, onmiddellijk te starten met een aanbestedingsprocedure voor het Rotterdamse Openbaar Vervoer.

Al vele jaren is het met het op tijd rijden van trams en bussen in Rotterdam bedroevend gesteld. Pogingen om dat probleem op te lossen, zijn op een mislukking uitgelopen. Nog steeds rijdt meer dan de helft van de trams en bussen in Rotterdam niet op tijd. Zelfs aan de beginhaltes, waar nog geen sprake is van hinder door verkeersdrukte of andere factoren, rijden meer dan één op de vijf trams of bussen op de verkeerde tijd weg. Daarbij gaat het dus nadrukkelijk om de vertrekdiscipline van het personeel. Ook op belangrijke knooppunten wordt vaak niet op de juiste vertrektijd gewacht, waardoor passagiers die op tijd op de halte zijn in de verte de achterlichten van hun bus of tram zien verdwijnen. Volgens De Maatschappij Voor Beter OV komt dit alles met name doordat het personeel zich onaantastbaar waant omdat de vervoersconcessie onderhands aan de RET is gegund en daarmee het gevaar van een aanbesteding zou zijn afgewend.

Voor Beter OV heeft overigens ook stevige kritiek op de Stadsregio Rotterdam. Het feit dat die, als opdrachtgever, jarenlang zo’n beroerde kwaliteit heeft geaccepteerd en zelfs niet eens bijhoudt hoe vaak de conducteur op de tram ontbreekt, is schokkend. Ook het feit, dat de recentste punctualiteitcijfers bij de Stadsregio Rotterdam dateren van rond de jaarwisseling is onvoorstelbaar. En het in eerste instantie verstrekken van totaal onjuiste gegevens duidt erop, dat de Stadsregio geen idee heeft, hoe vaak het openbaar vervoer dat onder zijn verantwoordelijkheid wordt verricht, eigenlijk op tijd vertrekt. Zo’n opdrachtgever schoffeert de Rotterdamse reiziger die maar moet afwachten wanneer zijn tram of bus verschijnt, en heeft lak aan de belastingbetaler, die immers de helft van de kosten van het regionale OV bijbetaalt.

De Maatschappij Voor Beter OV heeft kennisgenomen van de afspraak in het Regeerakkoord, ook het OV in de grote steden verplicht aan te besteden. De belangenorganisatie vindt dat het slechtste OV als eerste dient te worden aanbesteed, temeer daar aanbestedingen in het streekvervoer in de meeste gevallen tot forse kwaliteitsverbeteringen hebben geleid. In Haaglanden wordt de busafdeling van de HTM al aanbesteed, maar nu is toch echt Rotterdam aan de beurt. In een brief aan Minister Schultz verzoekt Voor Beter OV haar, de Stadsregio Rotterdam op te dragen, onmiddellijk de aanbesteding van het bus- en tramvervoer in de Maasstad te starten.

Lees hier de exacte punctualiteitscijfers.

Geef hier uw mening.

Onderstaand de brief aan minister Schultz:


AAN : De Minister van Infrastructuur en Milieu

Mevrouw M. Schultz van Haegen

Plesmanweg 1-6

2597 JG Den Haag

Betreft : Aangezien thans minder dan de helft van de Rotterdamse trams en bussen op tijd rijdt, het verzoek aan u, de Stadsregio Rotterdam opdracht te geven, het stedelijke openbaar vervoer op de kortst mogelijke termijn aan te besteden.

Ons kenmerk: 10-1-23

Amsterdam, 8 november 2010

Geachte mevrouw Schultz van Haegen,

Eind augustus heb ik in het kader van de Wet openbaarheid bestuur aan de Stadsregio Rotterdam om gegevens gevraagd omtrent:

  • het te vroeg vertrekken van bus-, metro- en tramritten van een beginhalte of een tussenvertrektijdhalte;
  • het te laat vertrekken van bus-, metro- en tramritten van een beginhalte;
  • het te laat vertrekken van bus-, metro- en tramritten van een tussenvertrektijdhalte;
  • het uitvallen van ritten van tram, bus en metro;
  • de aanwezigheid van conducteurs op een tram, waarbij het mij vooral te doen is om duidelijk te krijgen hoeveel tramritten (percentage) uitgevoerd worden zonder conducteur;
  • studies, analyses, constateringen, onderzoeken, klachten met betrekking tot punctualiteit.

Daarbij ben ik op voorhand akkoord gegaan met het samenvatten van die gegevens in statistische overzichten.

Op 4 november ontving ik een overzicht van de meeste door mij gevraagde informatie.

Kort samengevat is de uitkomst:

  • Structureel minder dan de helft van de Rotterdamse trams en bussen rijdt op tijd (bus 51 %, tram variërend tussen 37 % en 43 %);
  • De Stadsregio Rotterdam beschikt niet over recente cijfers over de punctualiteit (laatste informatie bus betreft vierde kwartaal 2009, laatste informatie tram betreft eerste kwartaal 2010);
  • De Stadsregio Rotterdam beschikt niet over gegevens over het percentage tramritten dat zonder conducteur wordt gereden.

Naar mijn mening is het kwaliteitsniveau van het openbaar vervoer dat door de RET wordt verricht op een onaanvaardbaar laag niveau, en is spoedig ingrijpen noodzakelijk.

Een belangrijk uitgangspunt bij het tijdelijk toestaan van onderhandse gunningen was dat er wel sprake moest zijn van marktconformiteit. Het openbaar vervoer in Rotterdam kan op geen enkele wijze marktconform worden genoemd. Ten eerste is de kwaliteit niet marktconform, ten tweede is ook de prijs die de RET berekent voor het verrichten van openbaar vervoer kunstmatig laag. Immers, bij een aanbesteding dienen de inschrijvers ook een zekere kwaliteit te waarborgen (toezicht op vertrekdiscipline, voldoende conducteurs beschikbaar); de daaraan verbonden kosten maken deel uit van de prijs waarop vervoerders bij een aanbesteding inschrijven. Daarnaast is er in Rotterdam nóg iets aan de hand. De mogelijkheid om onderhands te gunnen liep vooruit op de implementatie van Europese regelgeving in ons land. Uitgangspunt van die Europese regelgeving was, dat het openbaar vervoer dan diende te worden verricht door een in house operator. Op 20 september en 20 oktober maakte de Stadsregio Rotterdam in brieven aan mij een voorbehoud, aangezien de RET een “derde-belanghebbende” zou zijn. De RET kan niet tegelijkertijd een in house operator zijn én een derde-belanghebbende.

Zowel het feit dat de concessies van de RET thans dismarktconform én niet door een in house operator worden uitgevoerd, is een reden om aan deze situatie een einde te maken.

In het regeerakkoord staat dat ook in de grote steden het openbaar vervoer dient te worden aanbesteed. De Maatschappij Voor Beter OV, mede namens welke ik u deze brief schrijf, is van mening dat niet alle concessies tegelijk dienen te worden aanbesteed omdat de marktpartijen zo veel tegelijk niet aankunnen. Een goed criterium is, dat de stad waar de reizigers het slechtste openbaar vervoer voorgeschoteld krijgt, als eerste zal moeten aanbesteden. Er is geen enkele twijfel over mogelijk, dat van de grote steden het OV er in Rotterdam het slechtst aan toe is. Minder dan de helft van de trams en bussen op tijd is onaanvaardbaar. Dat mag de reiziger geen dag langer dan strikt noodzakelijk worden aangedaan. In het streekvervoer hebben aanbestedingen meestal tot forse kwaliteitsverbeteringen geleid. Wij verzoeken u, om de Rotterdamse reiziger niet onnodig lang overgeleverd te laten zijn aan volstrekt ondermaats OV, de Stadsregio Rotterdam op te dragen om met onmiddellijke ingang en via de snelst mogelijke procedure de aanbesteding van alle concessies van de RET ter hand te nemen, te splitsen in een aanbesteding Tram, een aanbesteding Bus en een aanbesteding Metro.

Gezien het feit, dat de mentaliteit van personeelsleden een grote rol speelt bij het op tijd van begin- en aansluithaltes vertrekken, kan in redelijkheid niet van inschrijvers op concessies worden verwacht dat ze zonder meer al het personeel van de RET overnemen. Wij verzoeken u daarom in overweging te nemen, te onderzoeken of het mogelijk is, de personele paragraaf uit de Wet personenvervoer 2000 bij de aanbesteding van de bovengenoemde concessies niet van toepassing te verklaren.

Hoogachtend,

Rikus Spithorst

Partner Maatschappij Voor Beter OV

Bijgevoegd:

Mijn wobverzoek

Brief stadsregio 20 september over uitstel beslissing

Beschikking stadsregio 20 oktober

Brief stadsregio met statistische overzichten

20 oktober 2010

Beter OV blij met verlaging borgtarief chipkaart Amsterdam

Het eerste grote succes voor de Maatschappij Voor Beter OV is binnen! De Regioraad van de Stadsregio Amsterdam heeft op initiatief van GroenLinks de door de Maatschappij Voor Beter OV bepleite verlaging van het borgtarief van de OV-chipkaart overgenomen. Het te betalen borgtarief wordt nu afhankelijk gemaakt van de prijs die een ritje met de desbetreffende tram of bus maximaal kan kosten.

Nu nog betalen instappers standaard 4 euro borg. Dat is een bedrag dat goed is voor een rit tot ongeveer Utrecht. Geen enkele tram of stadsbus legt zo’n afstand af, dus is die borg veel te hoog. Reizigers die vergeten uit te checken of bij wie het uitchecken om technische redenen is mislukt, moeten maar weer zien hoe ze die borg terugkrijgen.

Voor Beter OV roept ook de andere OV-autoriteiten op, op korte termijn de onredelijk hoge borgtarieven te verlagen. Het berekenen van een veel te hoog borgtarief valt immers in redelijkheid niet uit te leggen aan reizigers die de OV-chipkaart krijgen opgedrongen.

Amsterdam, 19 oktober 2010

Komst DB-trein naar Londen is goed voor reiziger

De Maatschappij Voor Beter OV is zeer te spreken over het voornemen van de Duitse spoorwegmaatschappij DB om vanaf 2013 met rechtstreekse hogesnelheidstreinen te gaan rijden tussen Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Londen. Dat voornemen kan veel goeds voor treinreizigers betekenen. Vanuit Amsterdam en Rotterdam kunnen ze dan zonder overstappen met de DB naar Londen reizen, wat een hoop gesleep met bagage scheelt. En net zoals nu kunnen ze met de NS-dochter Thalys zonder overstappen naar Parijs reizen.

Voor Beter OV ziet nóg een voordeel. Concurrentie tussen twee maatschappijen op de verbinding Amsterdam – Rotterdam – Brussel kan leiden tot een aanzienlijke daling van de tarieven, die nu beslist aan de hoge kant zijn.

Door de komst van DB ontstaat dus een win-winsituatie. Opvallend is, dat DB wel beschikt over hogesnelheidstreinen die tussen Amsterdam en Londen kunnen rijden, terwijl de hogesnelheidstreinen die de NS in Italië heeft besteld na jaren vertraging nog steeds niet in dienst kunnen komen.

Voor Beter OV vindt dat infrabeheerder ProRail de door DB aan te vragen capaciteit op het Nederlandse spoorwegnet moet toewijzen, maar dat die niet ten koste mag gaan van het gewone binnenlandse vervoer.


6 oktober 2010

Leers uitgelezen troubleshooter chipkaart

De Maatschappij Voor Beter OV vindt het een goede stap van scheidend verkeersminister Eurlings, de oud-burgemeester van Maastricht, Gerd Leers, aan te trekken als ‘wijze man’ om met een regiecommissie te redden wat er te redden valt van de OV-chipkaart. Leers heeft als betrokkene bij het overleg tussen consumentenorganisaties en de spoorwegen al jarenlang laten zien, dat hij oog heeft voor de belangen van reizigers.

Voor Beter OV vraagt zich wel af, of de benoeming van Gerd Leers tot trouble shooter nog wel op tijd komt. Door de jarenlange lawine van geschonden afspraken, technische problemen en het onzorgvuldig omgaan met reizigersbelangen is het imago van de OV-chipkaart feitelijk nu al onherstelbaar beschadigd. Totdat de Commissie-Leers zijn werkzaamheden tot tevredenheid van reizigers heeft afgerond, dient niet alleen de afschaffing van papieren betaalbewijzen in het Oosten van het land te worden uitgesteld, maar dient de strippenkaart in de regio’s waar hij nu al is afgeschaft, voorlopig weer in gebruik te worden genomen. Het gesignaleerde probleem met het dubbele instaptarief geldt ook in de stedelijke regio’s bij het overstappen van metro, tram of stadsbus op de trein en andersom.

De Maatschappij Voor Beter OV zal een overzicht van gesignaleerde knelpunten aan de Commissie-Leers zenden.

Amsterdam, 27 september 2010

“buiten de scope”

Geen toezicht haltebepaling OV-chipkaart

Er bestaat feitelijk geen enkel toezicht op de juistheid van het afrekenen op tram en bus met de OV-chipkaart. Het belangrijkste onderdeel daarvan, de plaatsbepaling van het voertuig, zodat de juiste halte wordt in- of uitgecheckt “vindt plaats buiten het OV-chipkaartsysteem en valt derhalve buiten de scope van de certificering door TLS”. Dat schrijft de overkoepelende chipkaartorganisatie TLS aan de Maatschappij Voor Beter OV. “Het certificeren zegt niets over de inhoudelijke juistheid van de halte-informatie.” Het IJkwezen liet al eerder aan de Maatschappij Voor Beter OV weten, de apparatuur niet te kunnen ijken.

De belangenorganisatie vindt het onbestaanbaar dat juist het allerbelangrijkste onderdeel van de OV-chipkaart, namelijk het bepalen van de juiste halte voor het in rekening brengen van de kilometerprijs, dus door niemand wordt gecertificeerd. Niet door De Nederlandsche Bank, niet door het IJkwezen en zelfs niet door TLS. “Niet te geloven dat dit anno 2010 wordt geaccepteerd,” aldus Rikus Spithorst van Voor Beter OV, “Hier is sprake van de OV-chipkaartkafka.”

“Er zit maar één ding op: afschaffen van de OV-chipkaart en onmiddellijke herinvoering van de strippenkaart in de regio’s waar deze al was afgeschaft. Strippenkaarten zijn eenvoudig te drukken en de stempels van de chauffeurs en conducteurs liggen ongetwijfeld nog in de keukenla. De chipkaart is gedegradeerd tot een onbetrouwbaar betaalmiddel met een onherstelbaar beschadigd imago, van het beloofde eerlijker afrekenen komt niets terecht en van een naadloze overstap met de chipkaart van de stadstram en -bus op de trein is toch al geen sprake, dus er is niets verloren.”

22 september 2010

Winteroefening spoor goede zaak

De Maatschappij Voor Beter OV vindt het een goede zaak, dat de NS en ProRail een grote oefening houden om de wintermaatregelen goed onder de knie te krijgen. Doordat deze oefening vooraf wordt aangekondigd, blijft de overlast voor reizigers binnen de perken.

De oefening komt er in het kort op neer, dat treinen gaan pendelen tussen de belangrijke stations. Dat betekent voor reizigers vaker overstappen, maar maakt het wel eenvoudiger om de treindienst bij extreme weersomstandigheden aan de praat te houden. De suggestie, in plaats van een praktijkproef computersimulaties te doen, steunt Voor Beter OV niet. Immers, in de praktijk gaan altijd dingen mis, die geen computerprogrammeur kan verzinnen.

Voor Beter OV plaatst wel twee kanttekeningen bij de maatregelen die worden geoefend:
Na deze praktijkproef dienen de wintermaatregelen uiteraard vlekkeloos te verlopen, en natuurlijk moet straks niet bij het eerste de beste sneeuwbuitje de treindienst al worden afgeschaald. Het moet hier gaan om een uiterste noodmaatregel, niet om een gewoonte.


Amsterdam, 13 september 2010

IJKWEZEN KAN OV-CHIPKAART NIET TESTEN

Het IJkwezen heeft geen wettelijke basis om de nauwkeurigheid van het in- en uitchecken met de OV-chipkaart te testen. Dat laat het IJkwezen aan de Maatschappij Voor Beter OV weten. Van het belangrijkste verkoopargument voor de OV-chipkaart, “eerlijker afrekenen”, komt op deze manier weinig terecht. Voor Beter OV is zeer teleurgesteld, en zal de zaak bij verkeersminister Eurlings aan de orde stellen.

Voor Beter OV had het IJkwezen gevraagd, de OV-chipkaart te testen, aangezien er -terwijl het systeem al geruime tijd operationeel is- door reizigers nog steeds wordt geklaagd dat het systeem zo nu en dan op basis van verkeerde haltes afrekent.

Het IJkwezen (Verispect) heeft verder laten weten dat de certificering van de apparatuur geschiedt door Trans Link Systems. Voor Beter OV wil zich er niet bij neerleggen, dat apparatuur die zo onnauwkeurig is, blijkbaar door de keuring van TLS kan komen, hetgeen Voor Beter OV sterkt in zijn opvatting dat de keuringen moeten worden gedaan door een écht onafhankelijke instantie, en niet door een dochteronderneming van de vervoerbedrijven zelf.

“Er zijn twee mogelijkheden: het systeem dient alsnog aan de voorwaarden te voldoen om een vergunning van De Nederlandse Bank te krijgen, óf de apparatuur dient te worden geijkt door een écht onafhankelijke instantie, zoals het IJkwezen. De Minister van Verkeer en Waterstaat dient zich daarover uit te spreken,” aldus woordvoerder Rikus Spithorst, “want het kan toch niet zo zijn dat het betaalsysteem voor de miljoenen gebruikers van het OV feitelijk in aanmerking zou moeten komen voor het heffen van kansspelbelasting. Een vergelijkbaar onnauwkeurig betaalsysteem zou in de bankwereld in de detailhandel volstrekt onaanvaardbaar zijn.”



Onderstaand de brief van het IJkwezen aan de Maatschappij Voor Beter OV en de brief van de Maatschappij Voor Beter OV aan verkeersminister Eurlings

AAN:

De Minister van Verkeer en Waterstaat

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

Betreft: onnauwkeurigheid in- en uitchecken OV-chipkaart op tram en bus

Amsterdam, 13 september 2010

Geachte heer Eurlings,

Sinds de invoering van de OV-chipkaart zijn er aanhoudende klachten van tram- en busreizigers over onnauwkeurigheid bij het in- en uitchecken. Het systeem hanteert dan onjuiste haltes als in- en uitstappunt. Ook jaren na het operationeel worden van het OV-chipkaartsysteem is dit probleem nog steeds aan de orde.

Het is onaanvaardbaar dat reizigers verkeerde bedragen moeten betalen voor het reizen per OV. Een soortgelijk slecht betalingssysteem zou in het bankwezen of de detailhandel onaanvaardbaar zijn. Het is sowieso onbegrijpelijk, dat een betaalsysteem met zo’n enorme miljoenenomzet is vrijgesteld van de EGI-status.

De Maatschappij Voor Beter OV heeft het IJkwezen gevraagd, zich over de zaak te buigen. Het IJkwezen (Verispect) heeft laten weten, dit op formele gronden niet te kunnen doen. Blijkens de bijgaande brief van het IJkwezen wordt de OV-chipkaartapparatuur gecertificeerd door TLS, een dochterbedrijf van een aantal Nederlandse vervoerbedrijven. Dus de apparatuur die al jarenlang fout afrekent draagt het TLS-keurmerk!

De Maatschappij Voor Beter OV is van mening, dat het toezicht op de nauwkeurigheid van het systeem en het aan de reiziger in rekening brengen van de juiste bedragen bij een onafhankelijke instantie zou moeten liggen. Daartoe zijn twee mogelijkheden: u vraagt uw collega-minister van Financiën te zorgen dat de Nederlandse Bank alsnog de EGI-status verlangt voor het OV-chipkaartsysteem, óf u verzoekt het IJkwezen zich alsnog over de nauwkeurigheid van de apparatuur te buigen, een opdracht waaraan blijkens de brief van het IJkwezen een wettelijke basis ten grondslag zou moeten liggen.

Ik neem aan, dat u het met de Maatschappij Voor Beter OV eens bent, dat het onaanvaardbaar is dat na jaren het in- en uitchecken nog steeds niet nauwkeurig geschiedt. Daarom verneem ik graag van u, op welke manier u een onafhankelijke certificering en een onafhankelijk toezicht op de nauwkeurigheid van het OV-chipkaartsysteem nader wilt invullen.

Met vriendelijke groet,

Namens de Maatschappij Voor Beter OV,

Rikus Spithorst

Partner



9 september 2010

Onderzoeksraad moet veiligheid perron bekijken

Naar aanleiding van het ongeluk op het station van Breda, waar een man met zijn voet bekneld raakte tussen het perron en een vertrekkende trein, dient nader onderzoek te worden gedaan door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Het ongeluk is door het personeel van de trein niet opgemerkt, waardoor de trein geen noodstop heeft gemaakt. Mogelijk had zo’n noodstop het letsel van de man kunnen beperken.

Het incident gebeurde vanmorgen, en het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het wachten is op de uitkomst van het politie-onderzoek naar de exacte toedracht, maar Voor Beter OV merkt alvast het volgende op.

Vroeger bleef bij vertrek een deur in de trein open, waardoor de conducteur nog toezicht kon houden op het perron. Sinds enkele jaren is dat niet meer zo. Ook de deur bij de conducteur gaat dicht, en dan gaat de trein pas rijden. Daardoor heeft de conducteur geen zicht meer op het perron, en kan hij bij een calamiteit dus ook niet aan de noodrem trekken.

Een nadeel aan het vertrekken met nog een geopende deur is echter, dat passagiers dan soms door die deur in een al rijdende trein trachten te springen, met alle risico’s van dien. De zaak heeft dus twee kanten. Voor Beter OV vindt dat moet worden nagegaan of de tegenwoordige vertrekprocedure per saldo veiliger is, of juist niet, en ziet hier een taak weggelegd voor de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.


UPDATE 17.50 uur:

De NS laat in een reactie aan de Maatschappij Voor Beter OV weten dat de nieuwe vertrekprocedure er juist is gekomen op aandringen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Verder vermeldt de NS dat het slachtoffer door een medisch ongemak op een zodanig ongelukkige wijze ten val is gekomen, dat het ongeluk helaas niet kon worden voorkomen.

7 september 2010

Uitstel van betaling Spoorflex

De Maatschappij Voor Beter OV nam kennis van het uitstel van betaling dat door Spoorflex is aangevraagd. Dit ‘uitzendbureau voor machinisten en veiligheidspersoneel’ was betrokken bij het ongeluk met de werktrein in Stavoren, waarbij een enorme ravage ontstond. Puur door het nachtelijke tijdstip vielen er geen slachtoffers. Sinds een tijdelijke schorsing van het bedrijf door ProRail kreeg Spoorflex amper nog opdrachten.

Dat is ook begrijpelijk. Veiligheid op het spoor is niet alleen een kwestie van techniek, maar vooral een zaak van betrokkenheid en verantwoordelijkheidsbesef. En dus uiteindelijk van vertrouwen. Dat vertrouwen in Spoorflex is nu blijkbaar weg. Binnen de spoorsector deden sinds het incident in Stavoren verhalen de ronde over achteloosheid van personeel op werktreinen.

Spoorflex speelt een rol bij het bemannen van onderhoudstreinen. Voor Beter OV hoopt dat het spooronderhoud door het uitstel van betaling van Spoorflex niet in het gedrang zal komen, zodat reizigers niet te maken krijgen met gevaarlijke situaties of vertragingen door een toename van de defecten aan de rails en toebehoren.



Amsterdam, 2 september 2010

Voor Beter OV:
Amsterdamse DIVV mag OV-infra na zoveelste blamage niet langer beheren

De Maatschappij Voor Beter OV vindt het onverteerbaar dat de metroverbinding tussen het Amstel- en Centraal Station in Amsterdam volgend jaar opnieuw gedurende enige weken buiten gebruik moet worden gesteld. In de zomer van 2011 zouden alsnog de werkzaamheden moeten worden verricht, die deze zomer ondanks een wekenlange buitendienststelling niet zijn gedaan. De gemeentelijke Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV), die verantwoordelijk is voor deze blamage, kan wegens de aantoonbare incompetentie niet langer betrokken zijn bij het beheer en onderhoud van de OV-infrastructuur.

Het kan de OV-gebruiker niet langer worden aangedaan dat hij telkens weer wordt gedupeerd door de uiterst slechte wijze waarop de tram- en metrosporen in Amsterdam worden beheerd door DIVV, aldus de reizigersorganisatie. Ondanks de wekenlange buitendienststelling bleek -naast het uitblijven van allerlei noodzakelijke brandveiligheidswerkzaamheden- bij de metro een kapot wissel bij het Centraal Station niet te zijn gerepareerd, waardoor de metro’s daar stapvoets moeten rijden en sommige metro’s in het geheel het CS niet kunnen bereiken. Dat alles betekent vertraging en soms ook hinderlijk overstappen voor passagiers. Ook het feit dat er op ondergrondse metrostations nu roltrappen zijn geplaatst die het voorlopig nog niet doen, betekent onnodig traplopen, temeer daar de capaciteit van de liften op de metrostations (áls ze al werken) onvoldoende is om grote aantallen reizigers te vervoeren. Deze wanprestaties maken het openbaar vervoer onaantrekkelijk en hebben tot gevolg dat mensen vaker voor de auto kiezen, met alle kwalijke gevolgen voor milieu, leefbaarheid en bereikbaarheid van dien.

Verantwoordelijk wethouder Wiebes laat zich in kritische zin uit over zijn DIVV. Maar wanneer het Amsterdamse gemeentebestuur de reiziger meer wil bieden dan uitsluitend lippendienst, wordt zo spoedig mogelijk het beheer van de metro- en tramsporen overgeheveld van DIVV naar het GVB. Dat bedrijf is van oudsher prima toegerust om dit soort projecten wél in goede banen te leiden.

Amsterdam, 31 augustus 2010

Voor Beter OV: ingrijpen bij TLS
De Maatschappij Voor Beter OV noemt de productiefout bij Translink Systems, waardoor zo’n 17.000 eerstejaarsstudenten een deels onbruikbare OV-chipkaart hebben gekregen, een regelrechte blamage. De desbetreffende studenten kunnen niet overal met hun chipkaart reizen, krijgen een brief die als vervangend vervoerbewijs kan dienen en moeten hun extra uitgaven maar zien terug te krijgen via een website. Niet alleen het toch al zeer zwakke imago van de chipkaart loopt wederom een deuk op, ook de uitstraling van het gehele openbaar vervoer loopt schade op. De vervoerbedrijven moeten daarom orde op zaken stellen.

Immers, aldus woordvoerder Rikus Spithorst, een dienst die telkens weer genoegen neemt met zo’n gebrekkig betaalsysteem als de OV-chipkaart, neemt zijn klanten niet serieus. “Bij een supermarkt of een bankinstelling waar het betaalsysteem zo gebrekkig zou functioneren en misser op misser zou stapelen als de OV-chipkaart, waren de klanten allang vertrokken.”

Het is extra erg, dat uitgerekend studenten worden getroffen door een lawine van foute OV-chipkaarten. Juist zij zijn de OV-klant van de toekomst, en op deze manier worden zij nooit grote fans van het openbaar vervoer, vreest Voor Beter OV.

Voor Beter OV vindt dat het hoog tijd wordt dat de vervoerbedrijven in Nederland, die samen eigenaar zijn van Translink Systems, hun verantwoordelijkheid nemen en bij deze onderneming orde op zaken gaan stellen.



Amsterdam, 31 augustus 2010

Voor Beter OV:
Marktpartijen vechten verkeerde gunning aan

De Maatschappij Voor Beter OV is verbaasd over de aankondiging van de vervoerbedrijven Connexxion, Syntus, Arriva en Veolia, dat zij juridische stappen gaan ondernemen tegen de onderhandse gunning van het Amsterdamse stadsvervoer aan het GVB.

Ook het openbaar stadsvervoer in Rotterdam is onderhands gegund, aan vervoerder RET. Dat heeft toen niet geleid tot een gang naar de rechter van genoemde streekvervoerders. Voor Beter OV vindt dat vreemd, aangezien het openbaar stadsvervoer in Rotterdam -in tegenstelling tot in Amsterdam- ver beneden de maat is. Frequenties van trams en bussen zijn onaanvaardbaar laag en van het op tijd volgens de dienstregeling vertrekken komt, blijkens observaties, weinig terecht. Het gevolg is dat het aandeel van de RET in de totale mobiliteit in de Rijnmond achterblijft. In Amsterdam laat het GVB juist wél een goede kwaliteit zien.

Voor Beter OV roept Connexxion, Syntus, Arriva en Veolia op, hun pijlen eerst en vooral te richten op de onderhands gegunde concessies waar de kwaliteit het meest achterblijft ten opzichte van wat marktpartijen kunnen bieden. Dat is het meest in het belang van de gebruikers van het openbaar vervoer.



Amsterdam, 27 augustus 2010

Voor Beter OV:
GVB IS PRIMA AMSTERDAMSE VERVOERDER

De Maatschappij Voor Beter OV is ingenomen met het besluit van de Stadsregio Amsterdam om de exploitatie van het stedelijke openbaar vervoer opnieuw onderhands te gunnen aan het GVB. Het GVB heeft bewezen, de reiziger een behoorlijk goed product te kunnen en willen bieden; de Stadsregio heeft aangetoond, een stevige opdrachtgever te zijn, die het GVB kan aanzetten tot nog betere prestaties.

Voor Beter OV vindt het GVB een prima geschikte vervoerder voor Amsterdam en zijn inwoners en bezoekers. De nieuwe reizigersorganisatie is er in het bijzonder over te spreken, dat de Stadsregio en het GVB vinden dat onder het begrip ‘marktconform’ ook zaken als punctualiteit en overstapgaranties vallen. Immers, het moet in het OV niet alleen gaan om zo laag mogelijke kosten, maar ook om een goede kwaliteit, die bij onderhandse gunningen vergelijkbaar is met wat bij aanbestedingen van de inschrijvers wordt verlangd.

Voor Beter OV is nieuwsgierig naar de precieze uitwerking van de kwaliteitsafspraken die het GVB en de Stadsregio nu hebben gemaakt, en naar de wijze waarop de Stadsregio deze in de praktijk ook zal controleren.

Voor Beter OV is wel van mening dat er nog nadere afspraken over de tarieven en tegemoetkoming aan reizigers bij vertraging moeten worden gemaakt. Wanneer trams of bussen wegens werkzaamheden moeten omrijden, mag dit niet leiden tot een hogere ritprijs. En wanneer tram, bus of metro een aanzienlijke vertraging oplopen, dienen de passagiers (een deel van) de betaalde ritprijs terug te krijgen.

Meer over de onderhandse gunning leest u

.


Amsterdam, 24 augustus 2010

Voor Beter OV:
Borg OV-chipkaart onredelijk hoog

De borg die in tram en bus door de stadsvervoerbedrijven van ondermeer Amsterdam en Rotterdam bij het inchecken met de OV-chipkaart wordt afgeschreven, is veel te hoog. Dat concludeert de Maatschappij Voor Beter OV op grond van een eenvoudige rekensom. Immers, de hoogte van de borg, € 4, is goed voor een reis van zo’n 30 kilometer. Er is geen lokale tram of bus te vinden die zo’n afstand aflegt. Een borg van € 2 zou veel redelijker zijn. Door de veel te hoge borg die nu wordt berekend, lopen reizigers die vergeten uit te checken of door een storing dat niet kunnen, onnodig risico.

Veel reizigers die vergeten uit te checken, of bij wie dat door een storing niet is gelukt, realiseren zich dat niet. Dat geldt in het bijzonder voor de reizigers die een automatische incasso hebben, waardoor automatisch geld van hun rekening wordt overgeschreven op de chipkaart. Slechts weinig van deze reizigers maken gebruik van de restitutieregeling, zij verliezen door de te hoge borg relatief veel geld.

Aan de te hoge borg kleven nog meer nadelen, aldus Voor Beter OV. Van reizigers met een automatische incasso wordt onnodig vroeg een bedrag van hun bankrekening overgezet naar hun chipkaart, en reizigers die de vervoerder geen automatische incassomachtiging hebben verstrekt lopen al gauw het risico dat na een mislukte check-out er nog onvoldoende geld op hun chipkaart staat om de door- of terugreis te aanvaarden.

De borg bij het instappen is bedoeld om tegen te gaan dat reizigers wel inchecken, maar niet uitchecken. Dat er dus een bedrag wordt afgeschreven bij het inchecken is op zich niet onredelijk. Maar het vragen van een exorbitant borgbedrag is niet in de haak. Feitelijk zou bij het instappen de borg de ritprijs naar het eindpunt van de desbetreffende tram of bus niet te boven mogen gaan. Maar omdat dat technisch wellicht erg ingewikkeld is (dan zou bij iedere instaphalte een andere borg moeten worden berekend), pleit de Maatschappij Voor Beter OV ervoor, de borg te verlagen naar € 2, nog altijd goed voor een rit van zo’n 11 kilometer. Van reizigers die op bijzonder lange lokale tram- of buslijnen meermalen wel inchecken op haltes die verder dan 11 kilometer van het eindpunt liggen en vervolgens op hun bestemming niet uitchecken, zou de chipkaart op de zwarte lijst kunnen worden geplaatst, zodat zij eerst hun kaart bij een loket van de vervoerder weer moeten heractiveren. Op deze manier wordt misbruik tegengegaan.

Uiteraard heeft de reiziger de eigen verantwoordelijkheid, om niet te vergeten uit te checken. Maar de techniek laat de reiziger ook zo nu en dan in de steek. De onredelijk hoge borg die nu bij het inchecken wordt afgeschreven, mag niet als melkkoe dienen, vindt Voor Beter OV. Gezien het feit dat slechts relatief weinig reizigers die niet hebben uitgecheckt het te veel betaalde bedrag claimen, lijkt het daar nu wel op.



Amsterdam, 23 augustus 2010


Voor Beter OV:
IJKWEZEN MOET CHIPKAART BEOORDELEN

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat het IJkwezen zich zou moeten buigen over de vraag, in hoeverre de OV-chipkaart nauwkeurig genoeg is om als betaalsysteem te functioneren. Het komt nog steeds voor dat passagiers -vaak ook ongemerkt- verkeerde bedragen betalen doordat het systeem verkeerde in- of uitstaphaltes registreert.

De nieuwe reizigersorganisatie betreurt het, dat de OV-chipkaart is vrijgesteld van het hebben van de EGI-status, een soort bankvergunning voor betaalsystemen. De overheid vindt het terecht onaanvaardbaar als mensen een bedrag van € 50 pinnen, zij zo nu en dan slechts € 45 uit de flappentap zouden krijgen. Maar met onnauwkeurigheden bij de OV-chipkaart, die soms op vergelijkbare percentages neerkomen, heeft de overheid blijkbaar geen moeite.

Voor Beter OV vindt dat de passagier niet als een tweederangs consument mag worden behandeld. Zij heeft het IJkwezen daarom verzocht, zich over deze materie te buigen, net zoals het IJkwezen de nauwkeurigheid van elektriciteitsmeters en winkelweegschalen in de gaten houdt.



Onderstaand de brief aan het IJkwezen:

Ministerie van Economische Zaken
Agentschap Nederlands Meetinstituut/IJkwezen
Postbus 654
2600 AR DELFT

Betreft: onnauwkeurigheid OV-chipkaart

Geachte dames, heren,

Ook nu de OV-chipkaart in het openbaar vervoer op veel plaatsen in ons land al geruime tijd in gebruik is, zijn er nog steeds klachten van reizigers die constateren dat bij tram en bus de verkeerde halte wordt geregistreerd bij in- of uitchecken. Die onnauwkeurigheid heeft tot gevolg, dat passagiers te veel betalen voor hun reis.

Uw instituut verricht de nuttige taak, zich -kort gesteld- bezig te houden met het vaststellen van, en toezien op, nauwkeurigheidsnormen voor apparaten die worden gebruikt om consumenten bedragen in rekening te brengen, zoals elektriciteitsmeters en winkelweegschalen. Ook de apparatuur waarmee de OV-chipkaart in- en uitcheckt moet worden beschouwd als zo’n apparaat.

Namens de Maatschappij Voor Beter OV verzoek ik u, zich te buigen over de problematiek van het registreren van onjuiste haltes wanneer passagiers in- of uitchecken. Want net zo min als het aanvaardbaar is dat energiebedrijven consumenten te veel energie in rekening brengen of winkeliers te weinig etenswaar leveren aan hun klanten, is het niet aanvaardbaar dat reizigers in het openbaar vervoer worden aangeslagen voor verkeerde afstanden.

Graag verneem ik van u, of en hoe u dit probleem gaat benaderen.

Een afschrift van deze brief zond ik aan het Directoraat-Generaal Personenvervoer van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en aan TransLink Systems.

Met vriendelijke groet,

Namens de Maatschappij Voor Beter OV,

Amsterdam, 18 augustus 2010

Nieuwe reizigersorganisatie van start

Op initiatief van Trudy Nielsen, Rikus Spithorst en Bernard de Vries is een nieuwe belangenorganisatie voor OV-gebruikers van start gegaan. De Maatschappij Voor Beter OV. Voor Beter OV is een samenwerkingsverband van OV-deskundigen en ‘gewone’ reizigers, met als doel het verder verbeteren van het openbaar vervoer.

De initiatiefnemers hebben een groep mensen samengebracht uit zowel de OV-wereld als uit de gelederen van betrokken reizigers. In wisselende samenstellingen zullen deze mensen zich over OV-kwesties buigen. Voor Beter OV onderscheidt zich van andere reizigersorganisaties door aan de ene kant zeer coöperatief met vervoerbedrijven en politieke bestuursorganen te willen samenwerken, maar anderzijds zeer stevige middelen niet te schuwen als het met het OV de verkeerde kant op dreigt te gaan.

Enkele speerpunten waar Voor Beter OV zich de komende tijd sterk voor zal maken zijn:

* Eerlijker afrekenen met de OV-chipkaart

* OV-chipkaart ook geldig in de taxi

* Meer transparantie over de kwaliteit die vervoerbedrijven daadwerkelijk bieden

* Net als bij NS ook prestatiegegevens van ProRail helder en openbaar

* Meer juridische macht voor reizigers

* Taxi en veerboot meer dan nu deel van het OV

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat consumentenorganisaties onafhankelijk moeten zijn. Onafhankelijk van politieke of andere maatschappelijke groeperingen, en ook onafhankelijk van subsidies. Uitsluitend op die wijze kunnen de belangen van reizigers écht worden behartigd.


Amsterdam, 20 augustus 2010

Amsterdam, 20 november 2010

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de NS en ProRail er hoe dan ook voor dienen te zorgen, dat de PSV-supporters vanavond de voetbalwedstrijd tegen Ajax in Amsterdam per trein kunnen bezoeken. Het is de supporters niet toegestaan, op eigen gelegenheid naar Amsterdam te reizen.

De gevolgen van de brand, gisteren in een Utrechts seinhuis, zijn erg vervelend voor heel veel reizigers. Maar één groep reizigers is extra zwaar getroffen. De voetbalfans. Om veiligheidsredenen is het ze verboden, op eigen gelegenheid naar voetbalwedstrijden te reizen. Ze moeten verplicht per trein. Dat leidt tot een bijzondere verantwoordelijkheid jegens deze reizigersgroep, aangezien zij -in tegenstelling tot andere treinreizigers- niet op een andere manier hun reis kunnen -zelfs mógen- organiseren. Het is ze zelfs verplicht, een combikaart (stadion plus trein) te kopen.

Voor Beter OV roept de NS en ProRail op, een of meerdere supporterstreinen in te leggen van Eindhoven via Breda, Rotterdam en Schiphol naar het station bij de ArenA, en na de wedstrijd de supporters ook weer terug naar Eindhoven te vervoeren. Op die manier kunnen de problemen bij Utrecht worden omzeild.

11 november 2010

Voor Beter OV doet aangifte mishandeling metropassagiers

De Maatschappij Voor Beter OV doet aangifte wegens de mishandeling van een 53-jarige vrouw en haar 82-jarige moeder in het Rotterdamse metrostation aan de Gerdesiaweg. De vrouwen werden mishandeld nadat ze aan een groep meisjes hadden gevraagd, de lift te mogen gebruiken omdat de moeder met een rollator loopt.

Uit berichten in de media blijkt, dat de politie, ondanks de beschikbare camerabeelden, niet tot vervolging kan overgaan zonder aangifte. Vaak doen slachtoffers van misdrijven geen aangifte uit angst voor represailles. Voor Beter OV hoopt, dat door deze aangifte bij de politie Rotterdam-Rijnmond de daders alsnog kunnen worden vervolgd. Reizigers hebben recht op een zo veilig mogelijk openbaar vervoer.


Geef hier uw mening.

AANGIFTE

Als partner van de Maatschappij Voor Beter OV doe ik aangifte van het onderstaande. De Maatschappij Voor Beter OV komt op voor (de gebruikers van) het Openbaar Vervoer. Reizigers dienen veilig van het OV gebruik te kunnen maken.

FEIT

In berichten in de media wordt het volgende gemeld: Op metrostation Gerdesiaweg in Rotterdam zijn een 53-jarige vrouw en haar 82-jarige moeder mishandeld door een groep op het station rondhangende meisjes. Dit gebeurde nadat de 53-jarige vrouw had gevraagd, van de lift gebruik te mogen maken, aangezien haar moeder met een rollator loopt.

De website van RTV Rijnmond meldt, dat de slachtoffers nog geen aangifte hebben gedaan, en dat de politie, ondanks het veiligstellen van de beelden van de beveiligingscamera’s, wegens het ontbreken van een aangifte (nog) niet tot opsporing en vervolging kan overgaan.

BELANG

Het gebeurt regelmatig dat slachtoffers geen aangifte durven te doen uit angst voor represailles van de kant van de daders. Die angst is niet onbegrijpelijk. Maar het kan niet zo zijn, dat misdrijven daardoor onbestraft blijven. De veiligheid in het OV is gebaat bij vervolging en bestraffing van daders, temeer daar aan hen dan ook een OV-verbod kan worden opgelegd. Omdat het in het belang van (de gebruikers van) het OV is dat de veiligheid wordt gewaarborgd, en de gebruikers van het OV in hun belangen worden geschaad indien reizigers worden mishandeld, doe ik vanuit mijn functie van belangenbehartiger van het OV aangifte van bovengenoemd feit. Hoewel ik geen getuige ben in de zin dat ik bij de mishandeling aanwezig ben geweest, hoop ik dat mijn aangifte en de bewaarde videobeelden voldoende zijn om tot opsporing en vervolging over te gaan.

Het spreekt voor zich, dat ik, voor zover nodig, graag bereid ben om de procedure- en vormvereisten van een aangifte verder in te vullen. Indien het nodig is dat ik mij hiervoor in persoon aan een politiebureau meld, dan zou ik dat graag in mijn woonplaats Amsterdam willen doen. Een kopie van mijn paspoort doe ik hierbij, en ik stuur u deze aangifte ook alvast per e-mail toe.

Amsterdam, 11 november 2010,

Rikus Spithorst

9 november 2010

8 februari 2011

NS stelt cijfers te rooskleurig voor

De NS stelt in een vandaag gepubliceerd persbericht dat 92,5 % van de treinen in 2010 op tijd reed en dat 2,2% van de treinen uitviel. Dat laatste is echter pertinent onjuist. De treinen die wegens materieelgebrek uit de dienstregeling zijn geschrapt, zijn buiten dit percentage gehouden. In werkelijkheid ligt het percentage uitgevallen treinen dus hoger… Met de publicatie van deze cijfers draait de NS dus zowel de minister, als de Kamer als de reizigers een rad voor ogen. Verder is het zo, dat ook treinen die wegens materieelgebrek veel korter dan anders waren, en waardoor reizigers op de perrons moesten achterblijven, gewoon voor 100% meetelden.

Uit de recentste kwartaalcijfers van het tevredenheidsonderzoek onder NS-reizigers blijkt dat nu nog slechts de helft van de reizigers tevreden is over het op tijd rijden van de trein. Dat betekent dus, dat op het allerbelangrijkste gebied (“komt mijn trein op tijd en ben ik op tijd op mijn bestemming”) de NS zeer ondermaats presteert. Immers, bij dit schamele percentage zijn de meningen van reizigers die de NS wegens de slechte prestaties de rug toe hebben gekeerd, nog niet eens meegenomen.

Ook waren reizigers ontevreden over de informatie bij ontregelingen. Dat maakt het extra vreemd dat de minister van I en M zonder serieus overleg met de Kamer heeft besloten, alle reisinformatie in handen van de NS te leggen, in plaats van eerst eens grondig uit te zoeken, waarom de informatievoorziening thans zo gebrekkig functioneert.




31 januari 2011

Maak van ProRail een coöperatie

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de spoorvervoerders veel te weinig zeggenschap over ProRail hebben. Daarom dient de infrabeheerder te worden omgevormd tot een coöperatie, die door de gezamenlijke vervoerders wordt bestuurd. De overheid zou als formeel eigenaar van de infrastructuur en als subsidiegever eisen aan Prorail moeten opleggen over ontsluiting van nieuwe woonkernen en industriegebieden, veiligheid, milieu en geluidshinder. De vervoerders zouden zich bij de aansturing van ProRail moeten richten op betrouwbaarheid, beschikbaarheid en capaciteit van het spoorwegnet. De NMa zou indien nodig als scheidsrechter moeten optreden.

Dat schrijft Voor Beter OV aan verkeersminister Schultz en de Tweede Kamer in een nota over de toekomst van het spoorvervoer. In een eventueel aan de NS nieuw te verstrekken concessie zou de nadruk veel meer dan nu moeten liggen op het maatschappelijke belang van het spoorvervoer. De eisen zouden eenzijdig door de overheid moeten worden opgesteld, waarna de NS als eerste in de gelegenheid wordt gesteld om deze te accepteren. Aanvaardt de NS de nieuwe eisen niet, dan zou een openbare aanbesteding van de vervoerconcessie moeten volgen. Op deze manier wordt voorkomen dat de overheid met de NS moet onderhandelen, terwijl de NS de concessie feitelijk al in de wacht heeft gesleept: voor een onderhandelaar een onmogelijke positie, waarbij het belang van de reiziger het ondergeschoven kindje dreigt te worden. Voor Beter OV bepleit een forse verbetering van het reizigersbelang bij de NS, in termen van kwaliteit, inspraak en rechtsbescherming.

Ook de rol en bevoegdheden van de provincies en stadsregio's dienen te worden uitgebreid, aangezien de meeste treinreizen over afstanden tussen de 20 en 30 kilometer worden afgelegd.



25 januari 2011

OV-chipkaart valt definitief door de mand en moet meteen worden afgeschaft

Het feit dat nu is aangetoond dat zeer eenvoudig met de OV-chipkaart kan worden gefraudeerd, en dat deze fraude in veruit de meeste gevallen niet eens wordt opgemerkt door kaartlezers, conducteurs en controleploegen, betekent dat de OV-chipkaart definitief op de schroothoop kan. De kaart is daarmee gedegradeerd tot de grootste mislukking in de Nederlandse ICT-geschiedenis en in het Nederlandse Openbaar Vervoer. Voor Beter OV roept de minister op tot onmiddellijke uitschakeling van het systeem.

Meer dan terecht worden hoge eisen aan het openbaar vervoer gesteld. Maar om die eisen ook in te willigen, dienen vervoerbedrijven ook te kunnen beschikken over voldoende inkomsten. Zwartrijden betekent dat de bedrijven het geld, dat zij dringend nodig hebben om het OV op peil te houden, mislopen. Het feit dat met de OV-chipkaart totaal onopgemerkt kan worden zwartgereden (beter zelfs dan met het oude systeem, waar de zwartrijder tenminste nog kon worden betrapt) betekent het definitieve failliet van de OV-chipkaart als betaalsysteem.

De minister heeft eerdere alarmsignalen botweg genegeerd, en meermalen zelfs niet de moeite genomen om brieven van verontruste belangenorganisaties te beantwoorden. Maar om dit feit kan zij onmogelijk heen.

Ook TLS kan, als landelijke faciliteerder van de OV-chipkaart met onmiddellijke ingang zijn deuren sluiten. TLS heeft steeds bij hoog en bij laag beweerd dat het onmogelijk was om langer dan één dag met een gemanipuleerde OV-chipkaart te reizen. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter en een aantal andere betrokkenen hebben aangetoond, dat met een gemanipuleerde OV-chipkaart week in, week uit onopgemerkt kan worden gereisd. Daarmee hebben ze de stelling, dat de OV-chipkaart zou helpen tegen zwartrijden definitief naar het rijk der fabelen verwezen. De Winter c.s. hebben tenminste nog bekendgemaakt dat ze kunnen frauderen, maar Joost mag weten, hoeveel anderen al sinds lange tijd met gemanipuleerde OV-chipkaarten reizen, en hoe groot de schade voor de vervoerbedrijven dus is.

De vervoerbedrijven, hun opdrachtgevers en TLS staan definitief en onomkeerbaar in hun hemd. Voor Beter OV vindt, dat vanaf aanstaande donderdag overal in het OV de OV-chipkaartsystemen dienen te worden uitgezet, en dat met onmiddellijke ingang moet worden teruggegrepen op de bekende papieren vervoerbewijzen zoals de strippenkaart, het abonnement en het treinkaartje.